commentaar afvalbeleid

Het initiatief is prachtig. Want het belang van gescheiden inzamelen is groot, heel groot. Hoe meer gescheiden we inzamelen, hoe groter de kans dat we materiaal kunnen hergebruiken. Zo kan plastic al hergebruikt worden. Maar ook gft is herbruikbaar. Je kunt er compost van maken. Niet de beste compost wegens alle gif (tot antikiemmiddelen op de aardappelschillen aan toe) die er op ons groente en fruit zit, maar dan hebben we het over een ranglijst van goed, beter, best.

Door gescheiden inzamelen (papier, flessen, chemische stoffen) blijft er een grijs product over dat in verbrandingsovens gaat. Dat levert warmte-is-energie op. Ook hier: in het rijtje van goed, beter, best is dat een goed systeem. Jammer dat die verbrandingsovens vuile rook uitstoten.

Raalte – en alle andere gemeenten doen dat ook – communiceert het nieuwe plan met wat het kost de container aan de weg te zetten. Mensen gaan dan over die prijs praten. Maar dat is niet het bedrag waar het over gaat. Het gaat om andere kosten. Over wat het de maatschappij kost door mensen geproduceerd afval op te halen, af te voeren, te verwerken, en dat allemaal op een manier die niet te veel problemen veroorzaakt voor ons zelf, op zo’n manier dat er door generaties na ons ook nog op de aarde gewoond kan worden.

Door over de containerkosten te praten hebben mensen het idee dat een gemeente een melkkoe in handen heeft. Beetje schuiven met de prijs en de begroting is weer op orde. Maar je moet over de werkelijke kosten praten. Reken maar eens voor hoe veel duurder een goedkoop aanrechtblaadje bij de doe het zelf is van productie (met vervuilende lijm en plastics) tot verbrandingsoven. Je zult er van schrikken wat er via belastingen en afvalstoffenheffing allemaal nog bij op die goedkope aanschafprijs moet.

We snappen niet zo goed waarom zo’n verhaal niet verteld wordt. We snappen eigenlijk ook niet zo goed waarom de prijs van afval verwerken al niet op de aanschaf van producten doorgevoerd wordt. Dat is pas echt de vervuiler laten betalen. En als je nu echt werk wilt maken van je afvalbeleid, dan moet je de afvalstroom proberen te verminderen en niet beter proberen te scheiden.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.