boeren in problemen door natte zomer

“Het ziet er niet goed,” stelt LTO Salland-voorzitter Gerrit Tuten. “Aardappels kunnen simpelweg niet van het land af. Ik hoorde van een loonwerker dat er nog maar 12 van de 94 hectare geoogst was, op sommige percelen zijn ze zelfs compleet verrot.”

Ook een deel van de maïsoogst wordt bedreigd door de vochtigheid. “De hooggelegen percelen zien er goed uit, maar op de lagere percelen zie je dat de kolven zich niet ontwikkelen en ontstaat er schimmel,” aldus Tuten.

De grasoogst heeft het meest te lijden onder de weersomstandigheden. “Die is rampzalig,” stelt de voorzitter. “De grasoogst is misschien wel droog, maar belangrijk is dat het land berijdbaar moet zijn. Loonwerkers zoeken naar brede banden, rupsbanden noem maar op om het zo lang mogelijk vol te houden.” De grasoogst moet droog binnengehaald worden, om te voorkomen dat het begint te rotten.

Ook melkveehouders lopen tegen problemen aan. “Sommigen hebben de koeien al een maand binnen staan. Het land is zo nat, dat de koeien de grond kapot lopen.” Als gevolg daarvan zitten boeren met volle mestkelders opgescheept, maar de mest over zandgrond uitrijden mag al niet meer. Dat moet namelijk voor 1 september gebeurd zijn, voor kleigrond 15 september. “We zijn als LTO nu in overleg met het ministerie of we daarvoor een calamiteitenregeling kunnen treffen. Boeren kunnen namelijk in hun kelders soms bijna voor een jaar mest kwijt, maar twee maanden extra is gewoon heel lastig.”

Of de maïs- en aardappeloogst echt in de problemen komt, hangt van het weer in de komende maand af. “We hebben mooi weer nodig, maar dan geen twee dagen. Nee, het moet een dag of 14 droog zijn. Het peil van het grondwater moet zakken. De grond is verzadigd, te nat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.