Home / archiefcentraal / afvalinzameling elke gemeente anders

afvalinzameling elke gemeente anders

Het is per gemeente nogal verschillend hoe je van je afval afkomt. Zo zijn Olst-Wijhe, Raalte en Deventer in hoogbouw gestopt met GFT-inzamelen. Dalfsen en Ommen zeggen daar op hun sites niets over. Olst-Wijhe en Dalfsen zamelen in het buitengebied geen GFT meer in. Flikker het maar bij grijs in of composteer het zelf, is daar de boodschap. Een gemeente verderop, Raalte, start juist een campagne ‘het is heel belangrijk GFT gescheiden in te zamelen’. Maar niet in hoogbouw dus. Ommen haalt – voor zover de site vermeldt – GFT in het buitengebied op. En in Zwolle doen ze het hier en daar wel, hier en daar niet. Ze hebben daar containers of zakken, gratis brengen naar de ROVA kan ook. In het buitengebied wordt de groene container zo weinig aangeboden dat de gemeente overweegt er mee te stoppen

Zowel Deventer, Raalte, Dalfsen als Olst-Wijhe kent het Diftar-systeem, dat is een door de ambtenarij bedacht woord voor dat je betaalt per keer dat je de container aan de weg zet. Die werkwijze moet de burger stimuleren zo weinig mogelijk afval te produceren. Maar dat werkt niet, want je moet pas veel later, soms al een kwart het volgende jaar in, afrekenen. Je betaalt ook nog eens een vast basistarief, dus heel veel besparen is ook niet motiverend, want uiteindelijk blijft dat basistarief. Dat basistarief is in Deventer 265 euro. In Dalfsen 90 euro. Andere gemeenten zitten en tussenin.

Ommen doet niet aan Diftar. Daar kennen ze een volumesysteem. Je betaalt voor het aantal containers dat je aan huis hebt een vast bedrag, ongeacht hoe vaak je die aan de weg zet. J de Zwolse wijk Assendorp doen ze volgens de Zwolse site zelfs nog niet eens aan containers. Daar mag je nog gewoon een vuilniszak buiten zetten.

Deventer organiseert – via Sallcon – ook de inzameling van oud papier, glas, blik, klein metaal en kunststof. Hier en daar iedere veertien dagen, soms eens in de maand. In Zwplle wordt hier en daar plastich huis aan huis opgehaald. Bij wijze van proef, zegt de site. Kunnen ze niet even bij de buren kijken en concluderen dat het een succes is? Of zou het zijn dat de zes containers over de stad verdeeld veel goedkoper zijn. Mensen moeten daar het plastic zelf naar toe brengen.

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.