vasten in nederland is iets makkelijker

“In de avonduren mag het wel”, zegt Köse. “Tot ongeveer 4.30 uur mag je gewoon eten en elke dag wordt dat twee minuten later, aangezien de dagen steeds korter worden. Of dat niet heel erg zwaar is? Als je thuis gaat zitten niks doen en de hele avond op de bank gaat zitten wachten tot je weer mag eten dan is dat inderdaad moeilijk. Door je gedachten ergens anders te plaatsen en de hele dag gewoon te werken, gaat de tijd best snel voorbij. Als ik thuis ben breng ik veel tijd door met mijn kinderen. En ik run een webwinkel, gevestigd in Kampen, en doe natuurlijk vrijwilligerswerk bij Cultureel Centrum en Moskee Medine. Daar ben ik thuis ook mee bezig.”

Om er voor te zorgen dat de tijd nog iets sneller gaat, adviseert Köse door de week te werken en in het weekend flink uit te slapen. “En ik ga ook geregeld met mijn vrouw en kinderen even weg. Je gaat je zo instellen dat je zoveel mogelijk tijd verdrijft.”

Volgens Köse hebben Nederlandse moslims het iets makkelijker dan moslims die vasten in bijvoorbeeld Turkije. “Het is hier natuurlijk niet zo warm als in Turkije. Daar is het 35-40 graden. Bovendien zit in Turkije op elke hoek een eettent. Dat heb je hier natuurlijk niet. Je komt altijd in de verleiding als je wat lekkers ziet en de eerste dagen sms’te ik veel vrienden of ze het nog vol konden houden en wat ze die avond gingen eten. Wat wel heel erg lastig is, is dat je in de pauze tegen je collega’s moet aankijken die wel eten.”

Medine

Cultureel Centrum en Moskee Medine houdt elk jaar een iftar. Dat is de maaltijd die gedurende de vastenmaand wordt genuttigd. “Wij doen dit gezamenlijk. Alle leden worden dan uitgenodigd en er wordt een gezellige avond van gemaakt. Dit jaar gaan we misschien tenten opzetten. Dat doen ze in Turkije traditioneel ook en dat brengt een gezellige sfeer met zich mee.” Het einde van de Ramadan, op 30 augustus, wordt traditioneel gevierd met het Suikerfeest. “Dat begint na de ochtenddienst, die begint om 7.31 uur in de moskee. Tijdens het Suikerfeest bezoek je vaak familie, verre familie, je naaste vrienden en buren. Als je bij iemand op bezoek bent worden er altijd zoete lekkernijen geserveerd. Kinderen krijgen dan vaak snoep en profiteren er dan ook van als we veel bezoekjes brengen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.