subsidie voor heetenaren met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn op dit moment zeer voordelig in Heeten. Heeten is vorig jaar bij de eerste vier dorpen geëindigd in de wedstrijd Duurzaam Dorp Overijssel. In totaal heeft het dorp ruim 365.000 euro aan subsidiegelden beschikbaar gekregen, waarvan ruim 200.000 euro wordt ingezet voor uitvoering van project Zonnekracht. Dit is daarmee het grootste uitvoeringsproject van Stichting Duurzaam Heeten en voorziet in subsidie om de aanschaf van 750 zonnepanelen door Heetenaren (particulieren, bedrijven, sociaal maatschappelijk vastgoed) te stimuleren. Niet-Heetenaren kunnen meeprofiteren van het inkoopvoordeel.

De provinciale subsidie is binnen, zodat tot uitvoering kan worden overgaan. Naast de provincie Overijssel doet ook de Rabobank een duit in het zakje. Wil je meer weten? Noteer dan alvast 7 of 12 september in je agenda. Op beide avonden wordt om 20.00 uur in ’t Trefpunt in Heeten een informatiebijeenkomst gehouden.

Particulieren, bedrijven en verenigingen/stichtingen met gebouwen kunnen deelnemen aan Zonnekracht. Deelnemers krijgen inkoopvoordeel op aanschaf van panelen. Als je vervolgens ook nog binnen het postcodegebied van Heeten woont, kun je ook subsidie krijgen op de aanschaf ervan. De terugverdientijd van de investering wordt daarmee minder dan tien jaar. Met een gemiddelde levensduur van dertig jaar, heb je aansluitend dus zo’n twintig jaar gratis stroom van de panelen. Tijdens de informatieavonden in september wordt een toelichting gegeven op het project en kun je terecht met al je vragen. Ook is er een document met ‘meest gestelde vragen en antwoorden’ beschikbaar om mee naar huis te nemen.

Het stichtingsbestuur, eindverantwoordelijk voor de aanvraag en besteding van de middelen, bestaat uit vijf personen: Daniëlle Besten (vz), Frank Middelkoop (secr), Rob Besten (penn.), Wijnand Wagenmans en Arnold Geerdink. Projecten die onder regie van de stichting vallen zijn terug te vinden op duurzaamheeten.nl. Voorzitter Daniëlle Besten: “Duurzaamheid is zo’n algemeen containerbegrip geworden. Ik vind het vooral zinvol om met elkaar te streven naar groenere energie en verlaging van energieverbruik. Als iedereen een beetje doet, kom je samen een heel eind. Dat het ook nog eens financieel voordeel heeft voor deelnemers, helpt mooi mee om het vliegwiel aan het draaien te krijgen.’’

De werkgroep Zonnekracht pakt de uitvoering van het project op, waarbij inmiddels al veel uitzoek- en voorbereidend werk is verricht: iemand die gebruik wil maken van zonne-energie, hoeft daardoor niet meer alles zelf uit te pluizen. De werkgroepleden Frank Middelkoop, Rob Dogger, Laurens Loohuis, Jos Willemsen en Dominique Doedens hebben bij meerdere leveranciers offertes opgevraagd en vergeleken. Op basis daarvan is gekozen voor Pulzer Solar als leverancier, waarmee tevens inkoopvoordeel is afgesproken. Hoe meer deelnemers, des te hoger het inkoopvoordeel. Ook werkt de werkgroep met de drie Heetense installateurs die de panelen kunnen plaatsen. Frank Middelkoop: “We vinden dit passen in de duurzaamheidsgedachte: lokaal en korte lijnen. Maar de deelnemer kiest uiteindelijk natuurlijk wel zelf zijn eigen installateur.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.