stoppelhaene met een lach begonnen

De openingsact werd verzorgd door het Wiejes Cabaret. Anton Kleine Schaars en Gerrit Hulleman stonden woensdagavond voor de 24ste keer op de Stöppelhaene-planken, vooral het gemeentebestuur moest het ontgelden. De Flierefluiter en eigenaar Pronk, de nieuwe bril van burgemeester Piet Zoon, de teruggedraaide naamsverandering van het Hoftheater, de biogas-hub en het waterbassin onder de Domineeskamp vulden de de twintig minuten durende conference van het duo. Met gemak kreeg het Wiejes cabaret het publiek aan het lachen, het duo sloeg spijkers met koppen. De naamsverandering van het Hoftheater was zelfs reden genoeg om in een lied, getiteld ‘Ode aan Jos’, nog eens terug te blikken op de commotie die de nieuwe naam veroorzaakte.

De tweede act, verzorgd door de Twent Thijs Kemperink, had meer moeite om de lachers op zijn hand te krijgen. Kemperink miste duidelijk de klik met het publiek. De enigszins voorspelbare grappen van de Alberger raakten hun doel wel, maar brachten minder teweeg dan de sterke openingsact van het Wiejes cabaret. Wel kreeg hij in het slot van zijn conference de lachers op zijn hand met de imitaties van Frank de Boer, Johan Cruijff, Willibrord Frequin en Gerard Joling.

Na Kemperink was het tijd voor een muzikaal intermezzo. Popkoor Be Yourself uit Raalte mocht de pauze inluiden en dat lukte meer dan gemiddeld. Het koor trok het publiek uit de stoelen en zette de voltallige tent aan om mee te zingen, staand zelfs.

Na de pauze was het de beurt aan misschien wel de meest gewaagde act van de cabaretavond: Andre Manuel. De Diepenheimer, die bekend staat om zijn harde grappen, kwam met een bijzonder creatieve conference op de planken. De organisatie had Manuel het verzoek gedaan om een stuk over Raalte te presenteren. In hoog tempo maakte Manuel Raalte het centrum van de wereld. Een bizar lied (feest, feest, feest) vormde het begin van een uiterst vermakelijk en grappig optreden. De Twentse cabaretier schetste Raalte als centrum van de wereld, maar daarvoor moest er wel het één en ander veranderen. Zo had Raalte een vliegveld nodig (als Amsterdam er één heeft, dan moet Raalte er ook één), maar dan moesten Heino, Luttenberg en Heeten wel verplaatst worden. Scherp, snel en uiterst accuraat werkte Manuel zijn conference af.

Het optreden Herman Kampman volgde Manuel op het podium op. De conference, die begon met een pakkend verhaal over opgroeiende kinderen, was bij tijd en wijle lastig te volgen door wat rumoer in de tent. Kampman coverde zichzelf: een oud gedicht van hemzelf stak hij in een nieuw jasje. Hij rapte de tekst, onder een beat verzorgd door zijn muzikanten, met een petje scheef op zijn hoofd. Een gedicht over het schilderen van een plafond was voor de bezoekers een feest der herkenning.

Uitsmijter van de avond werd, zoals verwacht, Herman Tutert. Op vakkundige wijze legde de Raaltenaar de vinger op de zere plek, met name wat gemeentepolitiek betreft. Muisstil luisterden de aanwezigen in de Herberg naar het pakkende verhaal van Tutert. Tutert, inmiddels veertig jaar op de planken, kreeg na afloop van zijn optreden het grootste applaus van de avond.

Wie de cabaretavond gemist heeft of het Wiejes cabaret nog een keer wil zien, kan zaterdag op herkansing. Dan treedt het duo op de Varkensmarkt op. De meeste artiesten die woensdagavond optraden, komen aanstaand seizoen ook naar het Hoftheater. Zie daarvoor het cabaretprogramma op de site van het woensdagavond uitgebreid besproken gebouw.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.