salland co2 neutraal in 2030

De oprichters van de stichting zijn ambitieus en hopen dat er door hun inbreng veel meer projecten tot stand worden gebracht dan nu gebeurt. “Uiteindelijk willen we naar een CO2 neutraal Salland toewerken”, zegt voorzitter Rob Korten.

Een deel van de diensten van Stichting Duurzaam Salland wordt gratis aangeboden, dit bevat onder andere het beschikbaar stellen van sprekers, informatie en dergelijke. Voor het uitwerken van bijvoorbeeld businesscases zal de stichting verwijzen naar specialisten. De stichting functioneert als spin in het web en is de aanjager van projecten. Het is dus niet de bedoeling om te concurreren met gespecialiseerde bedrijven.

De eerste tastbare projecten zijn er al. Zo ondersteunt de stichting het project Salland Solar, waarvoor subsidies zijn aangevraagd bij de provincie Overijssel. Dit project moet agrariërs stimuleren om hun asbestdakbedekking te vervangen door zonnepanelen.

Een ander project is in ’t Twiegbosje in Raalte. Het doel hiervan is de realisatie van duurzame energieproductie met daarnaast educatieve en onderzoeksfaciliteiten. Andere projecten waar inmiddels hard aan wordt gewerkt zijn een proefveld voor biogas co-producten, een energieplein op de beurs Deventer Marktplaats op 5 oktober en verschillende ‘zonneparken’ in de regio.

Zeker het vermelden waard is het door een werkgroep getrokken project ‘Zonnepanelen Raalte’ waarvoor, in samenwerking met een Raalter bedrijf en enthousiaste vrijwilligers, inmiddels twee informatieavonden zijn belegd bij de Leeren Lampe. Geïnteresseerden kunnen zonder verplichtingen een intentieverklaring ondertekenen die nodig zijn voor een subsidieaanvraag bij de provincie Overijssel. Particulieren kunnen op 22 augustus om 19.30 uur terecht, bedrijven en agrariërs op 23 augustus om 19.30 uur.

De Stichting Duurzaam Salland is opgericht door Willem Jan Markerink en Harry Ogink uit Raalte en Rob Korten van Adbrevio in Deventer. De initiatiefnemers steken graag de handen uit de mouwen om ‘voor en door het MKB’ de brede kennis over duurzaamheid in de regio Salland beschikbaar te maken. Hierdoor krijgen duurzame projecten een extra impuls en verdwijnen ze niet in de ijskast.

Als initiatiefnemers van CO2-reducerende initiatieven wat steun kunnen gebruiken, even vast zitten, niet weten hoe verder te komen, of gewoon even willen sparren met een onafhankelijk deskundige, dan kan men via de website contact opnemen. Voor meer informatie kun je op staging2.duurzaamsalland.nl kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.