salland binnenkort aangesloten op glasvezel

Bijgaand verhaal kregen we via Reggefiber binnen, het bedrijf dat glasvezel aanlegt. Salland Centraal is zelf ook op zoek naar nut en noodzaak van glasvezel. Dat verhaal publiceren we binnenkort,

De aanleg van glasvezel in Nederland is in volle gang. Een operatie die vele jaren zal gaan duren en die wordt ingegeven door de toenemende vraag naar bandbreedte. De enorme toename aan digitaal verkeer betekent dat de bestaande netwerken tegen het einde van hun capaciteit aanlopen. Binnenkort is Salland aan de beurt om op het nieuwe netwerk te worden aangesloten. Voorwaarde is dat tenminste dertig procent van de huishoudens in het aansluitgebied een abonnement afsluit bij één van de deelnemende aanbieders van internet, tv en telefonie via glasvezel.

In tegenstelling tot de huidige koperen kabel kent glasvezel haast oneindige capaciteit. Informatie reist met de snelheid van het licht, waarbij het verzenden net zo snel gaat als het ontvangen. Bovendien hoeft de kabel niet te worden gedeeld met medebewoners en buren, zoals nu wel het geval is. In het dagelijks gebruik is dit terug te zien in zeer snel en stabiel internet dat geen enkele moeite meer heeft met grote bestanden. In superieur beeld en geluid op de tv en tal van interactieve diensten. Daarmee opent glasvezel een wereld aan nieuwe mogelijkheden op het gebied van werken, leren, communiceren en ontspannen. Van beeldbellen met collega’s tot zorg op afstand of bijvoorbeeld tv in 3D. Met de komst van glasvezel raken deze nieuwe ontwikkelingen in een enorme stroomversnelling.

In veel landen is glasvezel reeds op grote schaal aanwezig. Zoals in Zuid-Korea waar al de helft van de huishoudens met glasvezel is verbonden. In Nederland wordt nu op ca. zestig plaatsen aan glasvezel gewerkt en Salland kan daar bij komen.

In eerste instantie komen de volgende dorpskernen voor glasvezel in aanmerking: Heino, Raalte, Wijhe, Olst, Broekland, Nieuw Heeten, Luttenberg, Heeten, Boskamp, Mariënheem, Den Nul, Wesepe, Liederholt en Laag Zulhem. De keuze om ook woningen of kleinere kernen buiten het aansluitgebied aan te sluiten hangt af van de belangstelling en de aansluitprijs. Een cluster van woningen of een kleinere wijk, net buiten het gebied, kan op deze manier worden meegenomen als er voldoende belangstelling is. Het kan echter altijd voorkomen dat om technische of economische redenen een enkel huis of kleine kern niet kan worden aangesloten.

De aanleg van glasvezel vergt enorme investeringen. Daarom komt glasvezel in eerste instantie in gebieden en steden waar de bewoners dit nieuwe netwerk enthousiast omarmen en daadwerkelijk gaan gebruiken. Daarbij is een kritische grens bepaald. Als 30% van de huishoudens binnen het aansluitgebied een glasvezelabonnement neemt bij één van de deelnemende serviceproviders zal met de aanleg worden begonnen. De aansluiting is kosteloos net als het glasvezelmodem in de meterkast. Wordt het percentage niet gehaald, dan gaan andere gemeentes vóór en kan het nog jaren duren voordat Salland opnieuw de kans krijgt. De peildatum is 18 december 2011.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.