oelewappers gooien het roer om

Maar waarom gooien de Oelewappers het roer eigenlijk om? Het grote succes van de Sallandse Talentenjacht valt immers niet onder stoelen of banken te steken. Als antwoord hierop vertelt Hans: “Het 25-jarig jubileum is een mooie gelegenheid om eens iets anders te doen. Net als toen we jaren geleden de zaterdagmiddag weer interessant maakten, gaan we dat nu eenmalig met de donderdagavond doen. Bij succes zetten we het misschien wel voort.” Bennie vervolgt: “Ik was vorig jaar op de donderdagavond in de tuin en dan vind ik het gewoon heel jammer om te zien dat mensen de tuin uitlopen, omdat het programma toch een stuk minder was. Mensen moeten weer zeggen: Goh, die donderdagavond was gezellig, dat hebben ze goed aangepakt.”

Dat de Oelewappers een grote uitdaging zijn aangegaan, hebben ze weldegelijk in de smiezen. Bennie zegt hier op: “De donderdagavond is wel een beetje spannend. De zaterdag was toch echt bekend terrein geworden. Maar het is een uitdaging; je zit nu met de bouwvakvakantie en niet iedereen wil op donderdagavond van huis weg, zeker minder dan op de vrijdag- en zaterdagavond.” De goede artiesten moeten het volgens de Oelewappers doen. Jannes komt bijvoorbeeld en dat met gratis entree, terwijl je daar normaal gesproken toch wel tien tot twaalf euro entree voor betaald.

De Oelewappers hebben dit gratis vermaak natuurlijk ook te danken aan een aantal gulle sponsors. Door op andere kosten te besparen werd het mogelijk om een aantal grote namen naar de Pompdagen te halen. Hoofdsponsor is bijvoorbeeld PS Koerierservice Heino, waarmee een reclamespot is opgenomen voor Radio NL. En de artiesten zal het overigens ook niets tekort komen; de catering voor de artiesten wordt gedaan door Cafe d’Olde Wettering. De Oelewappers vinden dat je niet amateuristisch kunt overkomen bij zulke grote artiesten en pakken het daarom groots aan.

Maar Hans Beumer, Gerard Oosterlaar, Bennie Klein Boomschate, Andre Koenjer, Jacques Ruiter en anderen, zouden de Oelewappers niet zijn, als ze er geen uitgebreid programma omheen verzonnen. Samen met Harm Wolters zijn zij een avond bij elkaar gaan zitten en daar kwam naar voren dat ze iets met de Piratentoppers, Jannes en Petra Wolters wilden gaan doen. Maar helemaal voorop stond dat de Oelewappers graag met Heinose talenten werken, dus er zullen verschillende Heinose zangers en zangeressen aan bod komen. Harm Wolters kwam met een aanvullend idee: “Je kunt het doen met bandmuziek, maar aan de andere kant is het ook wel mooi om met een liveband te spelen. Je hebt dan net wat meer body en het straalt wat meer uit op het podium.”

De presentatie ligt net als andere jaren in handen van Willie Oosterhuis. Hij heeft goede contacten met de Wallies in Enschede, die met de opnameband mee zullen spelen. Hans: “Ze geven er een mooi slot aan en kunnen wat riedeltjes tussendoor doen.” Net voor dat beetje extra dus.

De acht Heinose kandidaten zijn overigens allemaal heel enthousiast. Ze moeten eens iets heel anders zingen. “Zoals Groteboer die normaal alleen piratenmuziek zingt, maar nu een duet gaat zingen”, zo vertelt Hans. “Het is voor hem ook een uitdaging om te doen. Als je ziet hoe die mensen het oppakken, ze oefenen en speciale kleding aanschaffen; ze vinden het fantastisch om een nieuwe act neer te zetten.”

En de kandidaten doen het natuurlijk niet voor niets. Hans Beumer vervolgt: “In die 6 jaar tijd dat we de Sallandse Talentenjacht organiseerden, hebben we altijd met een jury gewerkt, maar dat doen we dit jaar niet. De winnaar wordt bekend gemaakt via sms’en. Het publiek in de tuin kan zijn/haar favoriete artiest door sms’en naar een bepaald nummer dat op het televisiescherm komt te staan en die houdt automatisch de stand bij. De winnaar krijgt ’s avonds al de cd presentatie en krijgt een veertigtal cd’s uitgereikt. Die avond wordt meteen zijn/haar song opgenomen en ter plekke afgemixt.” Maar de Olympische gedachte is belangrijker dan winnen. “Het gaat de deelnemers eigenlijk niet meer om het winnen, maar ze willen gewoon één grote feestavond organiseren. En Heino moet zeggen: Dat was een goed programma, hopelijk gaan ze ermee door”, aldus Bennie.

En alsof het nog niet genoeg is, wordt ook de bekende Deure bij het grof vuil gezet. Bennie: “De deure giet d’r uut, maar d’r mut wel iets voor terruge. Gewoon achter het gordijn tevoorschijn komen, is te gemakkelijk. Maar als mensen willen weten wat het is, moeten ze maar komen.”

Ter afsluiting wordt het Pompdagenlied weer opgepoetst. In het verleden hadden we ooit eens zo’n gebroederlijk Heino’s lied, geschreven door Arjan van Gerner. Alle artiesten zullen het die avond met elkaar zingen en het schreeuwkoor vult dat gedeeltelijk aan. En dat zijn natuurlijk ook de artiesten uit Heino.

Één ding willen de Oelewappers in ieder geval nog wel meegeven; “Kom op tijd, want vol is vol”.

Het volledige programma van de Pompdagen is op staging2.pompdagen.nl te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.