nog meer zand en modder in luttenberg

Wat hebben ze in Luttenberg toch met zand en modder? Laten we eerlijk zijn, bij de bekendste programmaonderdelen van het Luttenbergs Feest, het gatgraven en het zwientie tikken, draait het immers om zand en vuiligheid. En aan die lijst kunnen we dit jaar weer twee nieuwe programmaonderdelen toevoegen: ‘Smeuïg tot op de bodem’ en het schatgraven (voor de jeugd). Jenneke van Doesburg en Miranda Hoonhorst van het feestcomité lachen. “Luttenbergers zijn ‘down to earth’ en graag smerig!” Van donderdag 18 tot en met zondag 21 augustus mag iedereen zich weer uitleven in Luttenberg. Als het niet rondom het activiteitenveld is, dan wel op het terras of in de feesttent.

Het Luttenbergs Feest heeft al jaren ‘de loop erin’. In het laatste weekend van de bouwvak is het telkens een drukte van belang op de dorpsweide. Afgeladen feesttenten en een vol terras en dat vier dagen lang. Het geheim? Een bomvol programma voor jong en oud met veel tempo, goede muziek, de unieke plaats op de agenda, de sfeervolle locatie en natuurlijk het landelijk bekende zwientie tikken. Waarom zou je daar verder al te veel aan sleutelen? “Nou, omdat je soms gewoon het programma moet verfrissen”, vertellen Jenneke en Miranda.

“De strijd van de sterke mannen op vrijdagmiddag liep niet meer zo goed. Vorig jaar werden we gered door twee kermismedewerkers, maar anders hadden we niet eens voldoende deelnemers gehad. Het idee voor ‘smeuïg tot op de bodem’ is vlak voor het vorige feest al gelanceerd. Maar toen hadden we niet meer voldoende tijd om het te realiseren.” Wat gaat er gebeuren? Op het terrein wordt een modderbak met een lengte van enkele tientallen meters aangelegd. Aan de deelnemers de taak om te proberen om op een crossmotor door dat modderbad te ploegen. “We hebben het wel eerst uitgeprobeerd”, vertelt Jenneke.

“Op een stuk land hebben we een modderbak aangelegd. Dat was binnen een half uurtje gepiept. Een grote meevaller, want het programmaonderdeel stond of viel bij de tijd die we nodig hadden om de modderbak te realiseren. We willen er immers wel de vaart in houden. Maar dat bleek dus prima te kunnen. En daarna heeft een kleine club vrijwilligers geprobeerd om op de motor door de bak te ploegen. We hebben er een paar op de kop de blubber in zien gaan. Eentje vloog er met een salto in. Maar wel met een grote grijns op zijn gezicht. Hoe meer mensen het proberen, hoe dieper de blubber wordt omgeploegd, des te groter de kans dat je blijft steken. We hopen op ontzettend veel spontane deelname. Naast sterke mannen hebben we hier immers ook veel cross- en motorvolk. Het is jij tegen de bak. En reken maar op flinke wat rondvliegend zand. We zijn benieuwd wie er vooraan op de tribune durft te zitten. Als het te erg wordt, delen we poncho’s uit, ha ha!”

Dit alles heeft wel tot gevolg, dat het gatgraven (normaal op zaterdag) verplaatst wordt naar de vrijdagmiddag, omdat de gatgravers anders in een modderbak staan te spitten. “De vaste deelnemers moesten wel even wennen”, heeft Jenneke al vernomen. “Maar nu ziet men ook de voordelen. Ik bedoel, met het Luttenbergs Feest zijn de meeste vaste deelnemers toch al vrij. Bovendien kunnen ze nu een dag eerder aan het bier. Want geloof me, de echte hardcore spitters houden er in de dagen voor het gatgraven rekening mee. Die beginnen pas na de wedstrijd aan het bier. Zo fanatiek gaat het!”

En dan is er natuurlijk altijd nog het zwientie tikken. Een programmaonderdeel dat inmiddels vele malen bekender is dan het Luttenbergs Feest. Aanmeldingen komen uit alle hoeken en gaten in Nederland, maar ook het buitenland. “Je staat er bij en je kijkt er naar”, lacht Jenneke. “Ook na al die jaren is het nog steeds een succesnummer.” Miranda: “Op dit moment doen er meer niet-Luttenbergers mee dan Luttenbergers. Het zwientie tikken is niet meer van het Luttenbergs Feest, het is van iedereen. Maar ik vind wel dat je er als Luttenberger een keertje aan mee moet hebben gedaan. Voordat ik in het feestcomité zat, heb ik meerdere malen in de modderbak gelegen.” Ook Jenneke weet er, als vaste presentatrice, van. “Toen we het voor de 25-ste keer hielden, heb ik ook meegedaan. Hartstikke leuk. En je vroeg net wat we in Luttenberg toch hebben met zand en modder? Nou, modder is goed voor de huid. En waarom denk je dat we in dit dorp allemaal zo goed in het vel zitten?”

De entree is alle dagen gratis. Alleen op zaterdagavond geldt er een entreeprijs van 7,50 euro voor de tenten. Meer informatie over het programma van het Luttenbergs Feest op staging2.luttenbergsfeest.nl.

Muziek

Het Luttenbergs Feest is veel meer dan zand en modder? Het programma kenmerkt zich ook door extra veel aandacht voor de muziek. Op het terrein staan immers twee muziektenten. Het muzikale programma begint donderdagavond met een optreden van de formatie Play it Again. Deze band rond de in Luttenberg woonachtige zangeres Gerlinde Endeman richt zich op het spelen van rock-, blues-, country- en popklassiekers. Dat gaat van The Eagles tot U2 en van Golden Earring tot Ilse DeLange. Vrijdagavond is er in de grote tent muziek van Bökkers dut Normaal. Kapotgescheurde T-shirts, rondvliegende strobalen en karrenvrachten bier, de concerten die Normaal in de jaren zeventig en tachtig gaf in Luttenberg waren legendarische belevenissen. En die sfeer brengt Bökkers dut Normaal weer helemaal terug. Deze grotendeels Heinose groep speelt materiaal uit de beginjaren van de legendarische boerenrockformatie. In de kroegtent zorgen de DJ’s van Cultura in Haarle voor een dance classics/90’s party. Zaterdagavond staat de bekende top 40-band Crystal Dream op het podium in de grote tent. Deze heren zijn geen onbekenden in het Sallandse en hun oeuvre bestaat grotendeels uit klassiekers van bekende rockbands. Nuff Said is die avond te zien in de kroegtent. Deze band speelt energieke pop/rock, die qua stijl het midden houdt tussen het geluid van Nirvana, U2 en The Police. Maar ook covers worden niet geschuwd. Nuff Said is al meerdere keren te gast geweest in Luttenberg. De liefde tussen de band en het dorp is wederzijds. Zondagmiddag na het zwientie tikken is op het terras muziek van DJ Erik Witteveen (bij slecht weer verhuist ie naar binnen). Het feest wordt afgesloten met een optreden van Glamourama, enkele weken geleden nog met veel succes te gast op het Broeklander Feest. Deze twaalfkoppige band (met maar liefst vier zangeressen) brengt danceclassics. Van Abba tot Dolly Dots, van Ray Charles tot Scissor Sisters en van K3 tot (zelfs) Normaal.

Jonge aanwas

En met de toekomstige deelname van het gatgraven, wat de meeste Luttenbergers betreft het spannendste onderdeel van het feest, zit het wel goed. Het feestcomité stuurt de jeugd tot en met 8 jaar zelfs al op trainingsstage. Want zij kunnen vrijdagochtend meedoen aan het schatgraven. In een grote bult zand wordt een groot aantal badeendjes verstopt. Elke badeend is goed voor een prijs. De bult in dus! En ook op andere manieren wordt voor aanwas gezorgd. “Een vaste deelnemer van het gatgraven is eerder dit jaar vader geworden”, vertellen Jenneke en Miranda. “Die hebben we een kaartje gestuurd om hem te feliciteren met het nieuwe gatgraaftalent en om te vragen of ie dit jaar wel weer gewoon meedeed. Deelnemerbinding noemen we dat!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.