nk dorsen tijdens boerendag

Tijdens de Boerendag van Stöppelhaene zal er gestreden worden om het Nationaal Kampioenschap dorsen (met dorsstok en vlegel). De wedstrijden vinden de hele dag door plaats op de Domineeskamp in Raalte. Inmiddels zijn er al veertien groepen die zich aangemeld hebben om mee te dingen naar het kampioenschap. De groepen die meedoen komen onder andere uit Haarle, Hellendoorn en Raalte.

Ook de dames laten op deze dag van zich hogeren. De damesgroepen die strijden om de titel ‘dorskampioen van 2011’ komen uit Almelo, Bornerbroek, Dwingelo en uit Woudenberg. De wedstrijden voor het kampioenschap verlopen volgens het reglement ‘Nationaal Kampioenschap dorsen’. De dorsgroep ‘Raalte’ heeft dit jaar de eervolle taak om de kampioenschappen te organiseren in samenwerking met de Boerendagcommissie van Stöppelhaene.

Iedere dorsgroep bestaat uit drie dorsers. Een deskundige jury zal de dorshandelingen en het eindresultaat beoordelen. Bij de beoordeling wordt in het bijzonder gelet op het uitleggen van de garven (de legge), het ritme en het omkeren van de legge. Indien de garven elkaar raken, krijgt de dorsgroep strafpunten. Het belangrijkste onderdeel van het dorsen is het slaan van de zaden uit de aren. Ook het schoon opleveren van de dorsvloer levert punten op. Voor al deze handelingen krijgt de dorsgroep twintig minuten de tijd. Met een strenge jury op de achtergrond is enige stressbestendigheid gewenst. De wedstrijden beginnen om 9.00 uur en eindigen om 16.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.