neem een kijkje in de varkensstallen

Varkens in Nederland krijgen het steeds beter. Dankzij innovatieve stalconcepten, nieuwe inzichten op het gebied van duurzame kringloopsystemen (cradle to cradle) en de behoefte van de consument aan eerlijk vlees (fair share) verbeteren de omstandigheden van varkens in rap tempo. Wie nieuwsgierig is hoe het er anno 2011 werkelijk aan toe gaat in de stal, kan in het weekend van 10 en 11 september een kijkje nemen bij een van de 30 varkenshouderijen in heel Nederland. Dan is er namelijk het Weekend van het Varken, georganiseerd door de Stichting Varkens in Zicht en het Productschap Vee en Vlees.

In de buurt doen Boerderij Klein Hofmeijer (Wijheseweg 29, Broekland), Praktijkcentrum Raalte (Drosterweg 8) en Kijk-, doe- en zorgboerderij Aan ’t Zandeinde (Zandeinde 1, Lemele) mee.

De boerderij van de familie Klein hofmeijer in Broekland is een gesloten varkensbedrijf. Dit betekent dat de varkens die op dit bedrijf geboren worden, pas verkocht worden op het moment dat de varkens circa 115 kilogram wegen. Op dit moment wordt de nieuwe vleesvarkensstal gebouwd. Dit betreft een stal die voldoet aan de eisen van de Maatlat duurzame veehouderij. Ten opzichte van de wettelijke verplichtingen is bij de bouw van de stal veel aandacht besteed aan het welzijn van de dieren, de emissie van ammoniak en geur en het energieverbruik.

Praktijkcentrum Raalte is een biologische varkensbedrijf waar praktijkonderzoek wordt uitgevoerd. Marcel van Tongeren heeft hier de leiding over. Op het bedrijf worden 100 zeugen en 800 vleesvarkens gehouden. Tijdens het Weekend van het Varken kun je hier al je vragen stellen aan de aanwezige varkenshouders. Daarnaast kun je bijvoorbeeld schilderen en snuitschieten.

Aan ’t Zandeinde, van Anneke Jeeninga en Gerdy Hasselhorst-Bloten, is een Kijk-, Doe- en Zorgboerderij. Op de boerderij worden vijftig zeugen gehouden. Het hele jaar door worden biggetjes geboren. Als de biggen ongeveer tien weken oud zijn wegen zij al 25 kilogram. Ze verhuizen dan naar een vleesvarkenshouderij. Tijdens het Weekend van het Varken kun je hier, alleen op zaterdag 10 september, met al je vragen over het houden van varkens en de biggetjes terecht. Daarnaast zijn ook hier nog allerlei activiteiten.

Bij Hogenkamp-Fokvarkens worden wekelijks duizend biggen geboren en door de verzorgers liefdevol grootgebracht. Deels als volwassen varken van zeven maanden en deels als puber van tien weken verhuizen ze naar een volgende varkenshouder. Ook hier kun je zaterdag 10 september terecht met al je vragen en zijn er leuke activiteiten.

Weekend van het Varken

Het zijn de varkensboeren zelf die deze dagen als trotse gastheer/gastvrouw in hun bedrijf optreden. Ze verzorgen rondleidingen, laten zien hoe het er in hun bedrijf aan toe gaat en beantwoorden alle vragen zoals wat eet een varken, maar ook wat is een megastal? Het thema van dit jaar is ‘Vraag het de varkenshouder’ en er zijn verschillende varkenshouders aanwezig. Ook voor kinderen is er van alles te doen, zoals schilderen, biggen knuffelen, schminken, snuitschieten en er is genoeg te eten en drinken.

Het Weekend van het varken moet de afstand tussen burger en boer verkleinen en het objectieve beeld over de varkenshouderij vergroten. Meer dan de helft van de Nederlanders blijkt namelijk geen idee te hebben hoe het er in de moderne varkensbedrijven aan toe gaat. Kijk op staging2.stapindestal.nl voor meer informatie en de locaties in heel Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.