geschiedenisles over lenthe

Salland kent een boel buurtschappen. Een daarvan is Lenthe, ten westen van Hoonhorst en ten oosten van de N35. Flip Jonkman geeft ons een geschiedenisles over dit buurtschap en vertelt over zijn familiegeschiedenis. Echte verhalen over hoe het vroeger was.

‘‘Lenthe betekende het ‘eindstation’ van de Twentseweg in vroegere tijden. Vroeger betekende de Twentseweg een belangrijke doorgangsweg vanuit Twente naar Lenthe. Zelfs bij krijgsheer Napoleon was deze weg zeer goed bekend. Er ontstond een Lentheschool bij de Bolderbrug aan de Twentseweg.’’

‘‘In 1853 werd het kleine en vervallen schooltje aan de Bolderbrug vervangen door een nieuw ‘schoolgebouw’ aan de Moezenbelt. Het zou wat centraler liggen, zo valt te lezen uit de geschriften aangaande de Geschiedenis van de Lentheschool. De buurtschap Lenthe is zeer uitgestrekt.

Niet iedereen was daarom blij met deze verplaatsing der school! Voor o.a. de familie Lubbers was het in ieder geval een ‘hele’ wandeling’ naar hun nieuw e school. Want….men ging lopend naar school over onverhade wegen. Anno 2011 is dat echt niet voor te stellen.’’

‘‘De Lentheweg is genoemd naar de buurtshap Lenthe. In ieder geval wijst deze weg vanuit Heino in oostelijke richting naar de voormalige Lentheschool. Jammer dat deze Lentheweg (de voormalige Dalfserweg) geen doorgangsweg meer is richting Dalfsen. De Dalfserweg van toen werd immers betiteld als ‘Historische weg’. Wie weet wordt er ooit nog eens een fietstunneltje aangelegd onder de N35 door. Dat zou voor Heino een geweldige aanwinst betekenen. Daar zit ik in ieder geval om te springen.’’

‘‘De Moezenbelt ligt nabij de ‘Lentheschool’ . Voor kinderen een aantrekkelijk oord. Kinderen van de Heinose basisscholen gingen meermalen op schoolreis naar deze wijd en zijd bekende Moezenbelt. Waar ons ‘paard en wagen’ ons wel niet allemaal naar toe bracht…’’

‘‘Kampen is bij ons wel bekend. Maar wie kent nog Harm Kampen? Hij was ‘meester’ aan de Lentheschool. Harm Kampen kwam uit Oude Pekela. Zijn eerste echtgenoot –Annechien Boscher – overleed in de leeftijd van 42 jaar op 14 februari 1912. ‘Meester’ Kampen hertouwde op 8 oktober 1913 met Johanna Jonkman. Johanna was de dochter van Albert Jonkman en Aaltje Bonsing. Harm Kampen overleed op 6 april 1945 op 69-jarige leeftijd. ‘’

Albert Jonkman was ook de Vader van mijn ‘Opoe’ Jansje Jonkman. In ‘latere tijden’ was er ook een Albert Jonkman (Ome Albert), wethouder van de toenmalige Gemeente Heino. Albert was getrouwd met Gerritje Jonkman de zus van Evert Jonkman (mijn vader) , dus neef en nicht.’’ En met: ‘‘Dat was vroeger heel gewoon’’ besluit Flip Jonkman zijn geschiedenisles.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.