Home / archiefcentraal / excursie op stap op de lemelerberg

excursie op stap op de lemelerberg

Landschap Overijssel verzorgt op 4 augustus weer een excursie in de serie ‘Op stap’ op de Lemelerberg. Onder leiding van een natuurgids kunnen geïnteresseerden een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied. De wandeling start om 19.00 uur bij het restaurant op de Lemelerberg, Kerkweg 32 in Lemele en duurt ongeveer twee uur. De kosten voor deze excursie zijn 3 euro per persoon, kinderen betalen 1,50 euro. Tevens mogen beschermers van Landschap Overijssel gratis mee. De ‘Op stap’ excursies worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Vlakbij Ommen ligt het reservaat de Lemelerberg. Landschap Overijssel heeft hier normaal een kudde van ongeveer 250 Veluwse heideschapen rondlopen. De kudde is op dit moment tijdelijk verhuisd naar het Wierdense Veld vanwege de droogte en de aantasting van de heide door het heidehaantje, een schadelijke kever. Doordat de Lemelerberg wordt begraasd ontstaat er een verscheidenheid aan flora in het gebied. Vooral hoog op de droge zandgronden overheerst struikheide. In de lager gelegen gebieden, en dus de nattere gronden, is dopheide en kraaiheide te bewonderen. Veelvoorkomend in het natuurreservaat zijn jeneverbesstruwelen. De bomen groeien in kleine groepjes en zijn in de streek bekend onder de naam dampol.

Een natuurgebied als de Lemelerberg trekt veel dieren aan. Rustige wandelaars kunnen misschien een ree, vos of steenmarter bewonderen. Ook veel vogels, zoals boomleeuwerik en boompieper gebruiken het gebied. En zelfs de zeldzame nachtzwaluw. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers en ’s winters overwintert hier zelfs de bijzondere klapekster.

Lees ook

Sportcentrum Tijenraan nieuwe locatie voor SportBSO InOranje

RAALTE – Na de herfstvakantie start SportBSO InOranje met een extra locatie in Sportcentrum Tijenraan. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.