commentaar ook relschoppers in nederland

Doe je ogen open en je ziet waar mensen boos van worden. Van de witte boorden, ambtenaren, bestuurders en politici die een land onleefbaar maken voor de kansarmen.

Ja oké, laten we eerst maar schrijven dat het erg is wat die jongeren doen, dat ze geen enkel recht hebben met hun fikken aan andermans spullen te komen en dat soort dingen meer. Maar dat gezegd hebben – en dat iedere keer maar weer opnieuw zeggende – willen we op zijn minst ook de andere kanten laten zien.

Hoe het internationaal zit legde Peter R. de Vries van de week mooi uit toen hij verdedigde waarom we aan giro 555 moeten geven. We hebben die landen jaren geplunderd om er rijk van te worden. Mogen we nu iets van onze rijkdom teruggeven om te voorkomen dat ze dood gaan van de honger? In plaats daarvan wordt ontwikkelingshulp een linkse hobby en slap gelul genoemd. Daar zouden wel eens volkeren boos over kunnen worden.

Hoe het nationaal zit? Kansarme wijken zijn ontstaan omdat we daar het volk neerzetten waar we last van hadden. Welzijnswerkers zijn wegbezuinigd en ook een groot offensief vóór de leefbaarheid is aan de meest recente bezuinigingen ten prooi gevallen. Op lokaal niveau betekent dat dat de Rivierenwijk in Deventer verder kan verpauperen en de bewoners kunnen stikken. Moet je niet gek staan te kijken als die hun onvrede eens op een wat meer agressieve manier gaan afkoelen.

De ‘allochtonen’ waar ‘we’ zo’n last hebben zijn in Nederland geboren kinderen van door werkgevers hier gehaalde arbeiders die het vuilste werk deden om ons rijker te maken maar verder de bek moesten houden. Gek hè, dat de kinderen van hun kinderen wel eens denken aan verhaal komen halen.

Maar er is meer:

Wel eens een vergunning ergens voor bij je gemeente moeten halen? Begin er op een verjaardag over en iedereen kent wel een voorbeeld van een looien ambtenaar die niet helemaal begrijpt dat hij feitelijk in dienst van ons de maatschappij mee draaiende moet houden. Dan moet je niet schrikken als er eens iemand zo’n ambtenaar over de toonbank trekt. Nee het mag niet, het moet niet, enzovoort enzovoort, maar wat zo’n ambtenaar doet kan soms ook niet door de beugel.

Wel eens gekeken wat voedselfabrikanten allemaal ongevraagd in ons dagelijkse voedsel stoppen. Aspartaam als vervanging voor suiker in de cola. Over een tijdje zal de industrie toegeven dat het net zo gevaarlijk is als roken en asbest. Maar nu denken we er nog mager bij te blijven.

Wat dacht je van al die malle controles op bedrijven die weer ISO-gecertificeerd moeten raken. De controles worden vooraf aangekondigd dus iedereen haalt ze en dan kan iedereen weer een jaar verder met de schijnheiligheid. Wat dacht je van de politieagent die je complimenteert voor je goede uitkijken voor je door rood reed midden in de nacht, maar je toch een bekeuring geeft. Wat dacht je van de service van Ziggo, KPN, UPC, waar je geen sprekend hoofd meer aan de lijn krijgt. Hoe blij zijn we met het steeds verder weg geraken van de Rabobank. Waarom schrijft de Stentor subsidieontvangers als de organisatie van Het Overijssels Kanaal kapot en hoor je de journalisten niet als de baas zelf ook subsidie krijgt voor een mal project voor een kindersite in Zwolle? Waarom betalen we ons in het buitenland scheel aan bellen en internetten op de mobiel terwijl het zenden via de satelliet echt niet duurder is. Waarom kan een kinderspeelplek als de Flierefluiter niet gewoon uitbreiden wat ie wil als de burgerij daar geen last van heeft en waarom mag buurman Ivoor wel bestemmingsplanvrij grote kolossale gebouwen neerzetten waar ook iedereen blij mee is? Waarom laat een gemeente zich in met Europees aanbesteden terwijl ze daar bestuurlijk van af wil omdat ze de opdracht aan een bedrijf uit de gemeente wil geven? Waarom moeten al die gemeentehuizen tien keer zo duur als ieder ander kantoor waar ook mensen de hele dag werken? Waarom…

Als minister president Marc Rutte ons 50-miljard voorliegt over steun aan Griekenland, dan mogen een stel opgeschoten knapen toch ook… Nee, dat mogen ze niet.