wijhese klokkenluider makelaardij of maffia

“Sommige mensen hebben tegen me gezegd dat ik nooit meer een risico mag nemen. Dat maakt me bijna kwaad. Ik heb gedaan waar ik in geloofde! Het is trouwens een verplichting van iedere burger om misstanden te melden. Ik heb mijn vrienden, maar ook mijn vijanden goed leren kennen” .

Die heftige reacties had hij ook wel verwacht. “En achteraf denk ik wel dat ‘Maffia’ misschien een te zwaar woord is geweest, je hoort me ook niet beweren dat er geen integere makelaars bestaan, maar hoe dan ook is er veel mis op de huizenmarkt en in de makelaarswereld.”

Van ’99 tot 2008 werkte Peter als makelaar in deze regio. Hij maakte de wereld van dichtbij mee. En dat er een ‘soort van corruptie’ bestaat op de markt staat wat hem betreft vast, alhoewel hij dat ook enigszins nuanceert. “Lang niet alle betrokkenen zullen het als zodanig ervaren.” Het beruchtste voorbeeld is de stromanconstructie. “Vlak nadat het boek was uitgebracht, belde de VARA. ‘Bewijs de beschuldigingen dan maar’. Geen probleem. Ik ben naar de studio gegaan en voor de camera gaan zitten, kreeg daar een computer die ik mocht gebruiken en een telefoon en heb enkele willekeurige makelaren gebeld. Ik deed me voor als een vastgoedhandelaar die een boerderij wilde kopen. De verkopende partij, zogenaamd een ouder echtpaar, wilde wel een taxatie. Ik bood de makelaars aan om de woning, die volgens mij vier ton waard was op drie ton te laten taxeren. Zij zouden dan 20.000 euro krijgen. Dan zou ik daarna de woning kopen voor een veel te lage prijs, zodat ik later veel winst zou kunnen maken op de verkoop. Ze gingen bijna allemaal overstag.”

Peter is van mening dat de problemen voor een groot deel te wijten zijn aan de bestaande machtsstructuren. Machtige vastgoedhandelaren en makelarenfamilies zullen er alles aan doen om de status quo te bewaren. “In het begin van het vorige decennium had ik een nieuw marktconcept ontwikkeld: het 3Kroonconcept”, vertelt hij. “Het was een manier om de woningenmarkt transparanter te maken voor woningzoekers. Zo vroegen we bijvoorbeeld alleen maar provisie van verkopers als de woning een bepaalde minimumopbrengst had opgeleverd. Maar het werd door veel vakgenoten niet gewaardeerd. Op dat moment was ik initiatiefnemer van een nieuwe woningkrant. Het was mijn idee om met alle makelaars en ook particulieren te adverteren. Dat bleek succesvol, totdat een groot aantal concullega`s naar de uitgever stapte. Als 3Kroon nog langer in die krant adverteerde, dan zouden zij dat niet meer doen. Die uitgever ging natuurlijk overstag. Ik mocht er niet meer in. En zo werd ik nog veel vaker in de wielen gereden. Uiteindelijk heb ik besloten mijn makelaarsactiviteiten op een laag pitje te zetten, mijn portefeuille aan een nieuwe makelaar over te dragen en de boel wakker te schudden met het boek.”

‘Makelaardij of maffia’ had een grote weerslag op zijn privéleven. “In het begin werd ik als een held neergezet. Er waren ook collega’s die zeiden: ‘goed gedaan Peter, ga zo door, maar ik ken je even niet meer.’ Veel mensen met problemen meldden zich bij mij. Of ik hen kon helpen. Ik deed dat. Maar dat leverde mij geen enkele cent op. Mijn relatie leed er ontzettend onder. En ondertussen was het heel moeilijk om weer een nieuwe baan te vinden. Ik heb nog een tijdje voor een gemeente gewerkt. Ze wisten dat ik het boek geschreven had. Dat was an sich geen probleem, als ik het maar niet verder vertelde. Dat zegt toch wel genoeg…”

De huidige crisis had hij voorspeld. Het moest een keer misgaan. De verlaging van de overdrachtsbelasting? Een sigaar uit eigen doos, want de hypotheekgrens is net daarvoor met ongeveer 10 procent verlaagd en de bijkomende voorwaarden zijn niet mals. Peter denkt niet dat het voldoende is om de markt weer vlot te trekken. “Het is maar een tijdelijke maatregel, wat gebeurt er daarna?” Hij is van mening dat er een taak is weggelegd voor de overheid. “Het totale systeem moet op de schop.” Meer toezicht op de markt en betere garanties voor huizenkopers zijn volgens hem de manieren om de markt uit het dal te trekken. “De overheid geeft nu gemengde signalen. De ene keer wordt de maximumhypotheek verlaagd, dat is slecht voor de markt, de volgende keer gaat de overdrachtsbelasting omlaag. Geef nou eens een eenduidig signaal! De woningenmarkt is een belangrijke pilaar van de economie. Wees daar zuinig op.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.