vijfhonderd kilometer fietsen in 24 uur

Vijfhonderd kilometer fietsen in 24 uur, ga er maar aan staan. Raaltenaren Bert Esselink, Engbert de Haan en Hans van Dartel gaan het als lid van De Railbikkels proberen. Op zaterdag 17 en zondag 18 september doen de heren mee aan de eerste editie van de Homeride, een fietssponsortocht langs zeven Ronald McDonald huizen in Nederland. Het is een estafettetocht, per team moeten er altijd minimaal twee personen op de weg zijn. Het doel is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Het drietal is inmiddels dan ook druk bezig om zoveel mogelijk fondsen te werven.

Team de Railbikkels bestaat uit tien personen, negen fietsers en een teamcaptain, voor het overgrote deel medewerkers van Rail Infra Opleidingen in Amersfoort. Onder hen ook Bert Esselink en Engbert. Berts buurman Hans van Dartel versterkt het team. Vorig jaar deden Bert en Engbert mee aan de Alpe d’HuZes. Beiden beklommen ze als lid van de Railbikkels één keer op een mountainbike de Alpe d’Huez. Dat was ook hun doelstelling. Het zijn goedwillende amateurs die geen van beide al heel lang op de fiets zitten. Bovendien weethouden Engberts imponerende fysiek en Berts ziekte, hij heeft Osteoporose, een botontkalkingsziekte, het tweetal ervan om het vaker te proberen. “Dit jaar wilden we wat anders”, vertelt Bert. “Mijn vrouw werkt voor een onderdeel van Wehkamp en daar doet ook een team van mee aan de Homeride. Zo hoorden wij er ook over. We waren meteen enthousiast. Als je meedoet aan de Alpe d’HuZes ben je een hele week van huis. Dat is een veel grotere tijdsinvestering. Bovendien moet je dan als team 30.000 euro meebrengen. Bij de Homeride hoef je maar 7.000 euro in te leggen. En het doel is net zo goed. Het kost je maar één weekend. Ja, en waarschijnlijk dat we de maandag erna moeten snipperen, haha!”

Het Raalter drietal is inmiddels druk aan het trainen. “We oefenen op de mountainbike”, vertelt Engbert. “Dat werkt voor ons het beste. We hebben de Alpe d’Huez ook gewoon op die fiets beklommen.” Maar daar waar de Alpe d’Huez een beklimming is van een kleine 14 kilometer, is vijfhonderd kilometer, ook al is het op vlak terrein, natuurlijk andere koek. “Kijk, je hoeft die vijfhonderd kilometer niet volledig af te leggen, in het reglement staat dat er altijd twee mensen op de fiets moeten zitten”, vertelt Bert. “Maar toch zijn we van plan om een zo groot mogelijk deel van die afstand zelf te fietsen.” Hans, een wat meer geoefende fietser, waarschuwt het tweetal echter voor al teveel overmoed. “Je moet zo’n 21 kilometer per uur fietsen. Dat is prima te doen, het zit ‘m ook niet vast op het tempo, het gaat om de duur van het geheel. Op een gegeven moment slaat de vermoeidheid toe! En dan gaan we er nu ook nog vanuit dat het mooi weer is. Wat als het regent en je wind tegen hebt?” Engbert en Bert hebben zichzelf inmiddels al voorzichtig kennis laten maken met de wat langere afstanden. “We zijn onlangs op een zaterdag van Grou in Friesland naar Raalte gefietst”, vertelt Bert. “120 kilometer. Dat was voor ons heel goed te doen. Maar Hans heeft wel gelijk, als je dan wind tegen hebt, poeh!”

De Homeride start zaterdag 17 september om 15.30 uur bij het Ronald McDonald huis in Groningen. De teams moeten vervolgens in 24 uur tijd een tocht maken langs de Ronald McDonald huizen in Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Tilburg en Veldhoven om de volgende dag voor 15.30 uur te eindigen bij het Ronald McDonald huis in Maastricht. Ook wielrenner Michael Boogerd verleent zijn medewerking aan de tocht. Voor de start zal hij de gele trui uitreiken aan het team dat de meeste fondsen heeft geworven, maar Boogerd zal de tocht vervolgens ook in zijn eentje rijden.

Voor meer informatie zie staging2.homeride.nl en/of staging2.railbikkels.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.