steeds meer last van het weer

Commentaar – We hebben vorige week een record gevierd: de langste regenbui ooit. Van donderdag op vrijdag regende het liefst 23 uur onafgebroken. Dat is toch wel een feestje waard? In het voorjaar hadden we ook al feest: het was in april-mei nooit zo lang zo droog en zo warm als dit jaar. En dan deze nog: we hebben drie voorjaren achter elkaar een code-droog om de oren gehad. Is dat wel eens eerder voorgekomen?

Het klimaat verandert. Dat valt niet te ontkennen. Je kunt hooguit nog volhouden dat het niet komt door de manier waarop we met de aarde omgaan, maar die discussie willen we hier helemaal niet opwerpen. We willen een licht laten schijnen over hoe we rekening houden met het weer.

Dit weekend werden er op voorhand al feesten afgelast, want ze zouden toch wel in het water vallen. Voor zover die feestjes op zaterdagavond waren én buiten, is dat een goede keus geweest. Tjonge, wat een regen. Maar zaterdag overdag was het heerlijk weer. Geen zonnetje erbij, maar wel aangenaam warm, gewoon korte broekenweer. Vandaag is – als we dit schrijven op zondagmorgen half elf – nog niet zo lang bezig. We zien een paar flinke stapelwolken, maar de lucht trekt open. Zonder weeronline.nl zouden we niet zo zeker weten of we op voorhand onze activiteit moesten afgelasten.

Weeronline.nl, Buienradar, KNMI, ANWB… het zijn de instanties die met hun voorspellende waarde een grote speler in de markt zijn geworden. Daar waar we vroeger maar gewoon op hoop van zegen activiteiten door lieten gaan, worden ze nu op basis van de regenvoorspellers op voorhand al afgelast. En wat, als ze er vies naast zitten?

We herinneren ons dat de VVV van Terschelling serieus overwoog het KNMI aan te klagen. Het zou – we hebben het over jaren terug – een weekend lang bar en boos worden. Dat pakte – althans voor de Waddeneilanden – anders uit. Maar er kwam geen hond op het wad, dat heeft de toeristenindustrie flink geld gekost… Het is nog maar een week of drie geleden dat er monsterslecht weer voorspeld werd in de middag en avond in heel Nederland. De NS ging vanaf 12.00 uur andere diensten rijden. We kregen het advies een paar uurtjes eerder naar huis te gaan. Ramen en deuren moesten dicht. Alles met elkaar zijn er ergens in Brabant twee bomen omgewaaid. En de trein die niet reed, dat was de schuld van een koperdief.

Als de organisatie naar de weergoden geluisterd had was het Langste Lente Licht in 2008 afgelast, twee uur voor aanvang regende het nog hagelstenen en viel er sneeuw op de eerste lentedag. Om 20.00 uur was het helder. En omdat de organisatie naar de weergoden luisterde ging de Stöppelhaeneoptocht van 2010 wél door, maar die is compleet verregend met één lange regenbui.

De voorspellingen over het weer zijn vaak net zo bar en boos als het weer zelf. Maar het blijven voorspellingen die als input dienen voor een besluit: wel of niet door laten gaan. Je kunt ze haast niet negeren. Ze geven een soort van zekerheid. Maar het blijven voorspellingen: ze kunnen fout zijn. Is het een optie minder weergevoelige activiteiten te programmeren en je verder niets van de voorspellers aan te trekken?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.