samen schik maken is ons hoogste doel

Op een nieuwe stek en met een verjongd bestuur viert Broekland van 29 juli tot 1 augustus het dorpsfeest. Natuurlijk is er weer een stoelendans, al negentig jaar “hot” in Broekland.

Met een nominatie als “leukste dorp van Overijssel” op zak ligt de lat hoog voor de plaatselijke zomerkermis. Maar de organisatoren maken zich geen zorgen. ‘In Broekland heerst altijd een dampend sfeertje’, zegt de nieuwe voorzitter Wout Groot Koerkamp. ‘Aan ons de taak om dat te ondersteunen met programma en faciliteiten. Ons hogere doel, samen donders veel schik te maken.’ Het feest vindt traditioneel plaats in het eerste weekeinde van de bouwvak. Het feest verloopt al decennia lang zonder problemen. Groot Koerkamp: ‘Het is een prachtig gezicht als Sallanders van alle leeftijden met elkaar kermis vieren. Brave huisvaders gaan crowdsurfend door de tent. Boze buurmannen, voor zover die al bestaan in Broekland, lossen onder het genot van een biertje een geschil op over het tuinpad. Terwijl buurvrouw met de puberjongens van verderop staat te dansen.’

De “warme kermis” heeft een jaar van veranderingen achter de rug. Zo is daar de verhuizing van het feestterrein. De tenten verkassen maar vijfhonderd meter. Toch had dit behoorlijk wat voeten in de aarde. De inrichting van tenten en attracties was passen en meten. Bovendien is de communicatie met de nieuwe buren met zorg en aandacht opgepakt. Groot Koerkamp, ‘Het terrein ligt op een plek waar jonge gezinnen wonen. Logisch dat je dan met elkaar in gesprek moet.’ In het buurtdorp waar de bewoners wel van een feestje houden, kwam men er prima uit.

De nieuwe plek, tussen de kerk en nieuwbouwwijk ’t Broeck, biedt mogelijkheden om het feest knusser te maken. Zo wordt de Trekkerslep verreden onder de rook van de kermis. Of in dit geval, de tent ligt onder de rook van de Trekkerslep. En op zondagmorgen start de crossloop vanaf het feestterrein. Bestuurslid Emiel Strijkveen: ‘In het verleden lag de feesttent er overdag vaak wat verlaten bij. Nu gebeurt er veel meer rond de tent die we daarom ook uitbreiden met een groot, deels overdekt terras. Hopelijk wordt dit het bruisend hart van ons feest.’

Het nieuwe bestuur houdt vast aan het principe om gratis toegankelijk te blijven. ‘Natuurlijk discussiëren we daarover’, stelt Groot Koerkamp. ‘Maar het was een goed besluit van mijn voorgangers om geen entree te heffen. Daarover peinzen we nog steeds niet. Dan maar geen Jan Smit of Caro Emerald. Wij hoeven geen hekken om de tent te zetten. Kermisgangers kunnen met drankje in de hand uitwaaieren. Die zomerse sfeer willen we koesteren.’ De Broeklandse organisatoren wijzen erop dat er ook zonder entree prachtige bands naar het dorp komen. Op zondagmiddag komen de Lawineboys. ‘Hollandstalig, die krijgen elke zaal plat’, meldt Groot Koerkamp. Tijdens het onderdeel Wie Hef De Bokse An, de strijd om dorpsheerschappij, zal een prominente rol zijn weggelegd voor cultheld Dries Roelvink. Op maandag treedt Glamourama op. De preses: ‘Die hadden we vorig jaar ook en bij hoge uitzondering mogen ze terugkomen. Ze waren ook uitzonderlijk. Swingende meiden en een dijk van een band met koperwerk. Die bliezen het dak van de tent.’

Andere hoogtepunten in het programma? Het spektakel Wie Hef de Bokse An is al genoemd. In een arena strijden teams om eeuwige roem en dorpsprivileges. De Superboeren, die vorig jaar wonnen, treden op als hoofdscheidsrechters. De winnaars van de Gouden Broek mochten het afgelopen jaar overal vooraan zitten, kregen een eigen haakje voor hun pet in de kroeg en bevolkten VIP-terrassen bij paardenfestijn Broekelo en popfestival Broekrock. Wat voor spektakel de titanenstrijd dit jaar precies gaat bieden, kunnen de organisatoren nog niet zeggen. Groot Koerkamp: ‘Het wordt grootser en gekker dan vorig jaar.’ Maar ook het traditionele vermaak houdt een plek op de feestkalender. Denk aan de kermisloop op zondagmorgen. Of de Playbackshow. Tenslotte wordt het feest afgesloten met een stoelendans, zoals ze dat in Broekland al doen sinds 1921.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.