sallandse boer bekend op roggemaaiersdag

Wie de nieuwe Sallandse Boer wordt? Dat is nog even wachten. Zaterdag wordt de Sallandse Boer van 2011 bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Roggemaaiersdag. De dag is altijd een mooi voorproefje op Stöppelhaene.

Van 9.30 tot 12 uur nemen maaiers en bindsters op een terrein aan de Knapenveldsweg in Raalte bezoekers mee terug in de tijd. Naast diverse demonstraties is de presentatie van de Sallandse Boer één van de hoogtepunten van deze dag. De toegang is gratis.

Rond Sint Jacobus (de patroonheilige van de oogst) trokken vroeger maaiers het land op om met de hand de rogge te oogsten en bonden de bindsters de rogge tot de garven. Tijdens de Roggemaaiersdag wordt dit agrarische handwerk uit de tijden van weleer gedemonstreerd. De garven die deze dag worden gebonden, worden met de Stöppelhaene gebruikt voor de versieringen in het dorp.

Op de Roggemaaiersdag is er ook een Sallandse Boerenmarkt met streekproducten. Hier kan je zien, proeven én kopen wat er tegenwoordig in Salland wordt geproduceerd. Er zijn onder andere diverse soorten jam, honing, mosterd, boerenijs, pruimen en graanproducten. Daarnaast kan er een bezoek gebracht worden aan naastgelegen zuivelboerderij ‘De Knapenvelder’ voor een uitgebreid assortiment aan streekproducten. Ook het Sallands bureau voor toerisme is op deze markt te vinden om bezoekers te informeren over toeristische trekpleisters in Salland.

Er is voor bezoekers echter nog veel meer te zien en te beleven. De kinderen kunnen leuke spelletjes en ze kunnen ‘haantjes’ beplakken met zaad. Vrijwilligers van de Stöppelhaenecommissie Verlichting en Versiering helpen hen daar niet alleen bij, ze vertellen de kinderen ook graag hoe ze thuis versieringen kunnen maken. Vanaf het roggeland kunnen kinderen tevens gratis een ritje maken in de huifkar.

Op het korenveld aan de Knapenveldsweg wordt zaterdag 23 juli ook de nieuwe Sallandse Boer bekendgemaakt. Deze vertegenwoordiger van de regionale boerenstand is onder meer nauw betrokken bij de Oogstgave. De bestemming van die inzameling wordt binnenkort bekendgemaakt. Al met al belooft het een ochtend vol afwisseling te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.