roggemaaiersdag bij de laarman

Het mag tegenwoordig simpel lijken, maar het oogsten van het land was vroeger harde arbeid. Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg laat deze oude tijden herleven tijdens de Roggemaaiersdag op 16 juli.

Tussen 13.30 en 16.00 uur zullen verschillende oude disciplines voorbij komen, maaien en scherpen van de zicht, het binden van het koren, de garven aan gasten zetten en het maaien met een aflegger. Ook zal een oude graanmaaier uit het museum gehaald worden om te demonstreren hoe één van de eerste machinale machines het laatste restje rogge snel kan oogsten.

Jij kunt zelf ook een handje helpen. Verschillende vrijwilligers met jarenlange ervaring op het boerenland leggen graag de kneepjes van het vak uit terwijl je ze helpt bij werk. Op het eind van de middag gaan je met een Belgisch trekpaard een deel van het roggeland ploegen, zoals dat in vroegere jaren heel gebruikelijk was.

Met ingang van dit jaar worden ook de beide roggeakkers op de Luttenbergse Berg op een traditionele manier gezaaid, gemaaid en gedorst met de oude machines.

De Roggemaaiersdag begint bij Landbouwmuseum De Laarman aan de Butzelaarstraat in Luttenberg. De entree is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.