onze man koude oorlog terug in de tour

Vandaag sluit Onze Man zijn voorbeschouwingen af. Tot vanavond 23 uur kan nog op het Tourspel worden ingezet. Vanaf morgen volgt Onze Man de etappes.

Al enkele dagen hangt de term ‘Koude Oorlog’ boven de columns van Onze Man. Vandaag legt hij dat dan eindelijk uit. ,,De Russen van Katusha gebruiken taal van voor de val van de Muur. Andrei Tschmil (zelf overigens een Moldaviër) gebruikt patriottische termen om zijn team te verheerlijken. Ze komen, zegt hij, met veel moed en kracht, om Rusland te vertegenwoordigen.” Onze Man ziet meer van dergelijke ploegen. ,,Euskaltel-Euskadi komt met een volledig Baskische ploeg, dan moet je dus meer denken aan de Spaanse Burgeroorlog.” De sponsoren van beide ploegen onderschrijven het chauvinisme : het gaat beide malen om een groep nationale (Russisch) of regionale (Baskische) bedrijven.

Astana wordt ook gesponsord door een groep bedrijven, namelijk uit Kazachstan. Verschil is dat het team wel renners van elders herbergt.” Ooit was het zo dat de Tour alleen maar uit landenteams bestond, nu zijn er dus slechts drie equipes die puur aan een land of regio gekoppeld zijn. ,,Wie aan het Tourspel deelneemt, kan natuurlijk zelf ook een nationaal team samenstellen. Er zijn precies 12 Nederlanders, en die kosten samen slechts 84,5 miljoen, dus dat is ruim binnen de marges. Ook andere landenteams blijven allemaal onder de 150 miljoen. Uitzondering vormt de Spaanse ploeg, maar daar zitten dus Basken tussen.’’

De overige sponsoren vertegenwoordigen een breed scala van bedrijven: diverse banken, telecombedrijven en ICT-bedrijven kom je tegen. Het valt Onze Man op dat fietsenmerken nauwelijks nog voorkomen. ,,Ik vind het jammer dat Cervélo geen hoofdsponsor meer is. Zij verwachtten van hun renners dat ze meehielpen met het doorontwikkelen van hun materiaal. Dat vond ik wel een mooie gedachte, de wielrenner als medeproducent van zijn eigen materiaal.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.