onze man gaat honderd jaar terug

Onze (oude) Man vertelt: “Het is 1911. Om de heroïek nog groter te maken is besloten de renners over de Galibier te sturen. Op fietsen zonder versnelling en een wegdek zonder asfalt.” Onze Man heeft het parcours van de toen verreden etappe enkele jaren geleden te voet afgelegd. Zijn waardering voor het onderhoud van de wegen is niet gestegen. Wel de waardering voor de prestaties om op zo’n weg naar boven te fietsen.

“Waarom wil een renner toch over deze hoogten fietsen?” vraagt hij zich af. “Voor die paar rottige Franse Franken van Desgranges waren er altijd wel een paar renners die liever deze hoogten beklommen dan om hun onderhoud te voorzien door in de mijnen te gaan werken.”

Op 3 kilometer voor de top passeren de renners het beeld van de oprichter van de tour, Henri Desgranges. “Hij kijkt met bewondering op de renners neer maar de renners zullen hem vervloeken. 4600 Hoogtemeters op een dag, wie bedenkt dat? Met terugwerkende kracht moet hij hiervoor op zijn donder krijgen!”

Maar nu, in 2011, zal in de laatste drie kilometer van deze etappe de koers ontploffen. Onze Man tipt Contador die de Kappert-shuffle zal inzetten om de laatste in zijn wiel meefietsende collega’s af te schudden. “Twee tandjes erbij, staan, binnenbochtje en je hebt 50 meter. Evans zal even niet meer weten hoe hij het heeft. De Schlecks? Zij zullen vandaag voor de draad moeten komen met een heel bijzonder plan om de tour vandaag niet te verliezen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.