Home / archiefcentraal / onze man en de magie van alpe dhuez

onze man en de magie van alpe dhuez

“Weten jullie het verschil tussen Alpe d’Huez en de Galibier?”, vraagt Onze Man de redactie. Nu zijn wij niet helemaal onkundig waar het dit soort feiten betreft, maar we weten niet precies wat Onze Man bedoelt. “De Galibier is een col, maar de Alpe is dat niet! Dat is een beklimming”, legt Onze Man uit. Over een col kun je van de ene naar de andere kant rijden, bij de Alpe rijd je alleen maar omhoog. Dat is meteen ook de reden waarom de Alpe d’Huez zo’n aansprekende klim is: het is altijd het eindpunt van een etappe. Door als eerste boven te komen op de Alpe win je niet alleen een klim, maar meteen ook een etappe. In de eenentwintig bochten die de klim naar de streep bovenop de Alpe telt wordt de eindstrijd gestreden; veelal door de kopmannen van de ploegen.

Beide beklimmingen, dus ook de weer Galibier, zitten in de rit van vandaag. De kille cijfers om de klim naar Alpe d’Huez mee te waarderen rechtvaardigen de magische klank die deze klim heeft niet. Plaats op de ranglijst van zwaarste beklimmingen: 420 (Galibier: 124). Lengte van de klim: 13,2 km (Galibier: 34,9). Hoogteverschil: 1071 m (Galibier: 1924). Maar dat telt niet, want het is een gevoel: de magie van Alpe d’Huez!

Eén ding weet Onze Man met zekerheid: in etappe van vandaag zullen alleen de sterksten als eersten onderaan de laatste klim verschijnen. De beklimming van de Galibier zal voor een eerste schifting zorgen. “Met de kleine verschillen in het klassement kan het goed zijn dat hier de Tour wordt beslist.”, meent Onze Man. “Wie hier de concurrentie achter zich kan laten en zich staande kan houden in de vlakke tijdrit van morgen maakt een goede kans om de Tour dit jaar te winnen.”

Lees ook

Rustpunt De lange Pier geopend in Lettele

LETTELE – Aan de Butersdijk in Lettele is sinds mei dit jaar een nieuw rustpunt …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.