Home / archiefcentraal / of er ooit grote windmolens in salland komen

of er ooit grote windmolens in salland komen

Of er in Salland ooit grote windmolens komen, is maar de vraag. Volgens Doedens is de politiek een beslissende factor in het verhaal. Als de lokale politiek het wil, kunnen zij het verschil maken door de uitdaging aan te gaan en een vergunningtraject mogelijk te maken en zelfs mee te investeren met rendement. “Windenergie is een van de goedkoopste duurzame energiebronnen. De grote windturbines zijn veel efficiënter dan de kleine windmolens die gebruikt worden voor particuliere energievoorziening, maar het is maar de vraag of je het ruimtelijk effect, dat je met grote windmolens creëert, wel wilt. Dat is een politieke kwestie.” Het alternatief: overal kleine windmolens, te vergelijken met de TV- en radioantennes van weleer is de andere keuze.

Raaltenaar Ralph Mulders, adviseur duurzame ontwikkeling en tevens eigenaar van wijngaard De Landman, is anderhalf jaar geleden decentraal zelf energie op gaan wekken: de kleinschalige windmolen. In zijn wijngaard aan de Tolhuisweg zette hij een 18 meter hoge windmolen in de wei. Mulders: “Met de kleinschalige windmolen wil ik een eigen bijdrage leveren aan het terugdringen van de verspilling van fossiele brandstoffen. Afgelopen jaar heeft de windmolen 3000 kWh gedraaid, dat ongeveer gelijk is aan een gemiddeld huishouden.” Bij windenergie voor eigen gebruik zou de gemeente de kleine windmolens kunnen toestaan of stimuleren, maar zeker niet tegenwerken. Dit is op het moment nog wel het geval, ervoer Mulders. Zijn pleidooi is dan ook: versoepel de regels voor kleine windmolens voor eigen gebruik.

“De gemeente stelt wel dat ze windenergie willen stimuleren, maar voor het plaatsen van een windmolen moet men nu 5.500 euro legeskosten betalen. Met dergelijke leges wordt het je dus zo goed als onmogelijk gemaakt, om een investering van 18.000 euro voor de windmolen te doen. Door een onderscheid te maken tussen kleine en grote windmolens en de kleinschalige windmolens legesvrij toe te staan, zal het eigen gebruik van windenergie al meer gestimuleerd worden.” Op kleine schaal lijkt er wel toekomst te zijn voor de kleinere windmolen; tot 25meter kunnen ze gemakkelijk in het landschap worden ingepast, maken ze amper geluid en er wordt een goede stap gezet naar een duurzamere maatschappij. De Provincie Overijssel heeft als voorloper de kleine windmolens tot 25 meter al in haar omgevingsvisie opgenomen. Nu de bestemmingsplannen nog duurzaam maken en we kunnen ook in Overijssel de wind gaan oogsten.”

Lees ook

Botsing bij station in Raalte; geen gewonden

RAALTE – Bij het station in Raalte zijn gisteravond twee auto’s op elkaar gebotst. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.