man 27 stak ouderlijk huis in brand

De rampzalige anderhalve dag begon in februari van dit jaar, toen M. de auto van zijn vader leende om naar een feestje te gaan. Verkerende in zijn psychose en onder invloed van XTC moest hij tanken bij een tankstation langs de A28 bij Beilen, maar hij had geen geld bij zich. Hij wilde als onderpand zijn paspoort achterlaten en een formulier invullen, maar de pompbediende wilde dat niet hebben. Omdat de verdachte bang was dat het een politiezaak zou worden, nam hij de benen.

Tegenover de rechtbank verklaarde hij dinsdag dat hij dacht dat er overal politie achter hem aanzat. De man wordt ervan verdacht in een dollemansrit twee auto’s bij een autobedrijf in Heino beschadigd te hebben, een plaatsnaambord bij Laag Zuthem omver te hebben gereden en in dezelfde plaats een klassieke Porsche te hebben geramd, die langs de weg geparkeerd stond. Die Porsche schampte weer een auto die iets verderop geparkeerd stond.

Eenmaal bij het ouderlijk huis aangekomen, ging hij naar boven. Daar lagen spullen van hem. Hij werd boos en stak die spullen in brand. Ondertussen belde de verdachte zijn moeder, om te vertellen wat er gaande was. De brandweer moest ter plaatse komen om de brand te blussen.

Hierop zette de dollemans rit zich voort. Hij reed naar een kennis in Den Nul, waar hij de achterkant van de auto in de garagedeur boorde, waardoor deze ontzet raakte. Toen de man later aangehouden werd, trof de politie 29 XTC-pillen in zijn bezit aan. De man zit sinds zijn aanhouding in de gevangenis.

Persoonlijkheidsrapporten vertellen dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar was, ten tijde van zijn daden. De man heeft klinische behandeling nodig, daar is iedereen het over eens. De wachttijden voor deze behandeling zijn echter veel te lang. De man zou nog 8 tot 14 maanden op zijn opname moeten wachten. Daarop stelde zijn advocaat voor om zijn voorarrest voorlopig te schorsen, maar hem “volledig in te pakken in voorwaarden.” Daar wilden de rechtbank en de officier van justitie niet in mee.

De officier van justitie, die normaal de strafeis verzorgt, onthield zich echter van een strafeis. Volgens haar schrijft Europese regelgeving voor dat klinische behandeling helemaal niet in een straf op te leggen is. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.