is er echt behoefte aan glasvezel internet

Vroeger bij RTV Oost gebeurde het wel eens dat een tv-item in Zwolle gemaakt was en dat er voor aanvang van de tv-uitzending geen tijd meer was dat item digitaal door te zetten naar Hengelo. Dat doorzetten duurde namelijk vier keer zo langs als het item zelf. Als Maggy Dobson dan in Hengelo de aankondiging deed, drukten we in Zwolle gewoon op de playknop en dan liep het item zonder vertraging in het nieuws mee.

Voor radio kon je als verslaggever in Stegeren ‘live op zender’ als je zelf ook uitgerust was met een zendertje, die maakte verbinding met een spriet op een hoog gebouw in Dedemsvaart, vanwaar het stemgeluid naar een mast in Zwolle ging en die verbond het geluid weer naar Hengelo. Je kon dan in Dedemsvaart met iemand in gesprek zijn. Bert Eeftink kon zich er vanuit Hengelo ook mee bemoeien. En overal in Overijssel kon je tegelijk mee luisteren.

Nooit gesnapt hoe dat kon.

Maar het kon. En daarom verbazen we ons in hoge mate over de glasvezel-acties overal in de regio. Eerst moest overal stroom naar toe. Daarna gas. Vervolgens telefoon. Toen de kabel voor tv. En nu dus glasvezel. En overal is het patroon hetzelfde. Eerst de grote bevolkingsconcentraties. Dan de kleinere plaatsen, dorpen, buurtschappen. Op boerderijniveau komen ze aan aansluiten toe als de wereld al weer klaar is voor iets nieuws.

Reggefiber is een grote jongen die de glasvezel aanlegt. Het bedrijf komt met de graafmachientjes voorgereden als er vooraf genoeg interesse is. Risico lopen ze niet, want bij te weinig animo blijven de gleufgravers thuis.

Intussen kweekt Reggefiber interesse door op hun eigen glasvezel programma’s uit te zenden die een ander niet heeft. Zo zou Onze TV van Willie op de glasvezel van Reggefiber komen. Commercieel gezien heel slim natuurlijk. Behoefte creëren, maar tegelijk geen risico lopen. Sterker nog, een beetje gemeente die mee wil in de vaart der volkeren, trekt de portemonnee en maakt glasvezel ook bij een minder aantal geïnteresseerden haalbaar. Reggefiber vindt dat prachtig, want als er in de straat eentje is met glasvezel en dus met programma’s die een ander niet heeft, is de buurman uiteindelijk sneller over stag.

In dat hele verhaal is nog niet gesproken over nut en noodzaak van glasvezel. Glasvezel is bedoeld om snelheid te creëren. Internet via de telefoon ging niet snel genoeg. Internet via de telefoonkabel, maar niet via de telefoon, ging al een stuk sneller. Internet via de tv-kabel ging nog beter en toen bleek dat de telefoonkabel eigenlijk ook nog wel een paar ongebruikte draadjes in de mantel had zitten. In vergelijking met wat het was, is het ongelofelijk hoe snel internet heden ten dage is.

Moet het nog sneller? Of maken we ons dat zelf wijs? Wij hebben zo maar de indruk dat we ons dat wijs maken. Met exclusieve uitzendingen op glasvezel wakkeren we dat aan.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.