haarlese woningzoekers willen zelf bouwen

Stichting CPO Ons Stekkie wil in Haarle betaalbare koopwoningen bouwen voor jonge mensen. Plaatselijke jongeren zijn zelf de initiatiefnemers en vormen het bestuur van de stichting. Hiermee gaan nu ook in Haarle, via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, woningen gebouwd worden. Door de handen ineen te slaan kunnen zij woningen bouwen, zoals zij die willen en die passen bij hun portemonnee. Voorzitter Sjerai Schwarte: “We willen niet langer afwachtend aan de kant blijven staan en nemen nu zelf het initiatief.”

Op dit moment hebben zeven woningzoekende partijen zich opgegeven voor de Stichting. Volgens Harry van der Stok van Tecum BV, dat het gehele bouwproces zal begeleiden, halen woningzoekers in een dergelijke (stichtings)vorm op drie manieren voordeel. “Je bouwt eigenlijk zonder een projectontwikkelaar, dus daar hoef je ook geen winst voor te reserveren; aangezien de woningen meteen vergeven zijn hoeft het verkooprisico niet in rekening worden gebracht en bovendien heb je geen verkoopkosten. Geen makelaar, geen drukkosten van folders, noem het allemaal maar op. Al met al kan het voordeel zo oplopen tot een besparing van wel 20 procent.”

Vorig jaar november is op initiatief van Plaatselijk Belang Haarle, in samenspraak met de gemeente Hellendoorn, een informatie avond gehouden over de mogelijkheden voor CPO in Haarle. Dergelijke constructies zijn op andere plekken in Nederland al vaker met succes gebruikt. Na een enquête te hebben uitgezet, is voor de belangstellenden in januari een tweede bijeenkomst gehouden. Onlangs is de oprichtingsakte getekend. Het doel van de stichting is om zeven betaalbare koopwoningen voor starters te bouwen. Als er meer belangstelling voor is dan komen er meer koopwoningen. “De gemeente is nu voor ons op zoek naar een locatie”, vertelt Sjerai. “Zodra we die hebben gevonden, gaan we aannemers aanschrijven.” “De prijzen van de woningen zullen afhangen van onze keuzes”, vult penningmeester Bastiaan Bergboer aan. “Maar het doel is tussen woningen tussen 150.000 euro en 160.000 euro vrij op naam. Voor de hoekwoningen iets meer”.

Hoewel de woningmarkt verandert, is er sprake van een groot tekort aan betaalbare woningen in Haarle. Reden waarom jongeren genoodzaakt waren om ergens anders een huis te zoeken. Voor het dorp is het van belang ook de jongere inwoners als het ware vast te houden. Prijzen van 160.000 euro of meer worden vaak genoemd als betaalbaar. “Maar met het inkomen van de meeste jonge mensen is dat niet betaalbaar, zeker niet nu de voorwaarden voor een hypotheek de laatste tijd enorm zijn aangescherpt”, weet Sjerai. “Maar als je een goedkopere bestaande woning koopt, dan is grondige renovatie en isolatie noodzakelijk en vaak erg duur. De oprichting van CPO Ons Stekkie is een eerste stap op weg naar de bouw van onze woningen. Hoe die er uit gaan zien en wat zij zullen gaan kosten hangt af van de deelnemers, van onszelf. Wij zijn geen elitair clubje. Iedereen kan deelnemen. Wel vraagt deelname je inzet en wat van je tijd. Je moet er tenslotte iets voor over hebben om 20 procent of meer op de prijs van een woning te besparen.”

Indien de activiteiten goed worden opgepakt kan er in 2012 al gebouwd worden. Er is nog ruimte voor enkele deelnemers in de stichting. Wil je eerst eens aankijken hoe het werkt dan kan je ervoor kiezen reserve deelnemer te worden. Dan kan je altijd nog kiezen voor deelname. Meld je aan via Cpoonsstekkie@gmail.com. Voor meer informatie kan je terecht op staging2.tecum.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.