gewoon carolien help ik moet op vakantie

De meeste mensen hebben kleine angsten. Elke angst kan de volheid van je leven beperken. Je maakt als mens dan de keuze om de angst te vermijden of te overwinnen. Soms is een angst geboren na een nare gebeurtenis die nog slecht verwerkt is. Zo heeft een, over het algemeen vrij rustige mevrouw na een aanrijding heel veel jaren terug, in de auto angst als er een andere auto dichterbij komt of als er een auto van opzij ineens dichterbij komt. Ze gaat dan erg meerijden met haar man. ‘Logisch’, denken wij dan. Maar ja, hoe ga je het oplossen. Dat is voor elk mens weer anders. Ze is nu onderweg, ik ben benieuwd.

Bij een meneer merken we dat de angst in de auto, specifiek bij tunnels, bruggen, wegversmallingen ed. uit zijn jeugd komt. Voor een deel komen we bij de bezorgdheid van zijn moeder uit en zelfs schrik van zijn grootouders bij het opblazen van de Waalbrug in de oorlog. Dit verhaal hebben we nog niet helemaal compleet, maar het zou kunnen betekenen dat er veel herinneringen in de cellen van deze man liggen. Het aparte is dat de angst naar buiten is gekomen toen zijn moeder is overleden! Bij deze meneer zijn we langer bezig om zaken te veranderen.

En dan in het vliegtuig. Daar zijn verschillende angstige momenten mogelijk. Bij de ene meneer gaat het om het verliezen van de controle: ‘Ik kan niks doen als er wat gebeurt. Ik ben afhankelijk van andere mensen en het vliegtuig.’ Bij hem komt het op vertrouwen in het leven aan. Vanuit liefde voor het leven, voor zijn leven, voor (het leven van) zijn vrouw en kinderen, dit uitstralen naar de mensen in het vliegtuig en zo de angst omzetten. Een andere meneer heeft enorm angstzweet bij de aanvliegroutes. Als het vliegtuig de huizen gaat omzeilen en langzaam gaat landen, geeft dat een naar gevoel. Soms zo naar dat ieder mens wel een gedachte heeft van ‘wat als het vliegtuig nu zal neerstorten’. Wat er gebeurt bij deze meneer is dat hij met zijn gedachten bij deze angst blijft en in zijn hoofd de knop naar overgave aan het leven niet meer kan omzetten. We hebben voor hem een goede manier gevonden, want hij is terug van vakantie en heeft het geweldig gehad. Zijn shirt is deze keer droog gebleven!

Hoe is het met jouw vakantie – angst? Hoe heb je die opgelost?

info@carolienjonkman.nl – staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.