excursie op stap op de lemelerberg

Landschap Overijssel verzorgt op 7 juli weer een excursie in de serie ‘Op stap’ op de Lemelerberg. Onder leiding van een natuurgids kunnen geïnteresseerden een prachtige wandeling maken in dit bijzondere gebied. De wandeling start om 19.00 uur bij het restaurant op de Lemelerberg, Kerkweg 32 in Lemele en duurt ongeveer twee uur. De kosten voor deze excursie zijn 3 euro per persoon, kinderen betalen 1,50 euro. Tevens mogen beschermers van Landschap Overijssel gratis mee. De ‘Op stap’ excursies worden mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

Vlakbij Ommen ligt het reservaat de Lemelerberg. Landschap Overijssel heeft hier normaal een kudde van ongeveer 250 Veluwse heideschapen rondlopen. De kudde is op dit moment tijdelijk verhuisd naar het Wierdense Veld vanwege de droogte en de aantasting van de heide door het heidehaantje, een schadelijke kever. Doordat de Lemelerberg wordt begraasd ontstaat er een verscheidenheid aan flora in het gebied. Vooral hoog op de droge zandgronden overheerst struikheide. In de lager gelegen gebieden, en dus de nattere gronden, is dopheide en kraaiheide te bewonderen. Veelvoorkomend in het natuurreservaat zijn jeneverbesstruwelen. De bomen groeien in kleine groepjes en zijn in de streek bekend onder de naam dampol.

Een natuurgebied als de Lemelerberg trekt veel dieren aan. Rustige wandelaars kunnen misschien een ree, vos of steenmarter zien. Ook veel vogels gebruiken het gebied als woonplaats. Roofvogels als de buizerd en de raaf zijn trouwe bezoekers van het gebied. Zelfs de bijzondere klapekster overwintert in de boomtoppen van het gebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.