elshoffeest mikt letterlijk en figuurlijk hoog

“We hebben een aardig programmaatje”. Simone Schuurman van het Elshoffeest zegt het met veel gevoel voor understatement. Ter ere van het 250-jarig bestaan van de OBS Elshof is het programma van het feest dat dit jaar gehouden wordt van donderdag 14 tot en met zondag 17 juli flink uitgebreid en opgewaardeerd. Niet alleen wat betreft de duur van het feest en diverse speciale programmaonderdelen ter ere van de jarige school, maar ook als het gaat om de publiekstrekkers. De Elsefly Vliegshow op zaterdagmiddag zou, als het weer meezit, wel eens vele duizenden bezoekers op de been kunnen brengen. “Een dergelijke vlieg- en stuntshow is uniek voor Nederland”, vertelt Simone.

Het is bijna ‘Ter land, ter zee en in de lucht’ bij het Elshoffeest. Alleen de zee ontbreekt, alhoewel er bij de diverse spelletjes ongetwijfeld wat water komt kijken. Zaterdag staat de Elsefly Vliegshow op het programma, maar op zaterdag en zondag kun je op het feestterrein ook nog eens een honderdtal oldtimer vrachtauto’s bekijken op het feestterrein. “Hans Roelofs, de voorzitter van de organisatie van het Elshoffeest heeft connecties in die wereld”, vertelt Simone. “Hij heeft geregeld dat de oldtimerclub Old Transport Achterhoek haar Oldtimer Truck Treffen bij ons houdt. Hartstikke uniek, ook omdat dat evenement maar eens in de twee jaar plaats vindt.”

Vanaf vrijdagmorgen 9.00 uur is het vliegkamp bij het feestterrein geopend. Iedereen is tot en met zondag welkom om een kijkje te nemen bij de vliegtuigjes, de paramotors en de piloten. Diverse toestellen zullen die dagen opstijgen van en landen op het tijdelijke vliegveld. Op vrijdagavond zal er bovendien minimaal één luchtballon opstijgen van het feestterrein. De Elsefly wordt georganiseerd door een clubje enthousiastelingen onder leiding van Pascal van Diermen. “Het is echt vreselijk veel werk”, weet Simone. “Vorig jaar hielden we hetzelfde evenement ook al, maar dit jaar is het uitgebreid met een grote stunt- en vliegshow. Pascal denkt dat er uit heel Nederland mensen op af komen. Hij verwacht bij mooi weer over de tienduizend mensen. We laten ons graag verrassen, maar willen uiteraard wel op alles voorbereid zijn. We hebben heel wat extra parkeerruimte geregeld en er is een extra terrein naast het huidige feestterrein gerealiseerd waar alle bezoekers de show kunnen zien. Daarbij hebben we ook gedacht aan extra horecavoorzieningen. Hoe dan ook gaan we in heel Overijssel flyeren voor het evenement.” De vliegshow begint om 11.00 uur. De entree van Elsefly is gratis, maar voor het parkeren vraagt de organisatie 5 euro per auto.

Het speciale feestprogramma bij de school begint al op maandag 11 juli, maar het programma van het ‘Feest der Feesten’ start op donderdag 14 juli. Die dag is de kermis vanaf 16.00 uur geopend. Het programma gaat vrijdag vanaf 9.00 uur verder. Die dag zijn er diverse activiteiten als een braderie, een kooivoetbaltoernooi, een miniplaybackshow, een touwtrektoernooi en ballonnenavond (met als afsluiting een nightglow). ’s Avonds wordt er een Dance Classics Party gehouden in de feesttent. Op het podium staat de formatie Barcode. Desgewenst regelt de organisatie vervoer voor de wijde regio. Daartoe dien je je wel van te voren op te geven via staging2.elshoffeest.nl. Zaterdag gaat het feest verder met onder andere een volleybaltoernooi, de vliegshow, het Oldtimer Truck Treffen, een braderie/markt, oudhollandse volksspelen en een grote feestavond met de bekende smartlappenfeestband Diep Triest.

Zondag 17 juli gaat het feest verder met het Oldtimer Truck Treffen, diverse koren in de tent, een demonstratie motorzaagkunst door het Timber Team en een Duits/Tiroler Bierfeest met Schlagerband Palemiger Spatzen. Daarbij horen natuurlijk ook door de (Duitse) volkscultuur geïnspireerde spelletjes als bierpulsjoelen en buikschuiven. Het Duits/Tiroler Bierfeest is rond 20.00 uur afgelopen en daarmee ook het ‘Feest der Feesten’.

Het jubileumfeest van de school begint maandag 11 juli om 10.00 uur met de onthulling van een kunstwerk bij de school door de jongste en oudste nog levende (ex-)leerling van de school. Ook burgemeester Ton Strien is daarbij aanwezig. Simone verklapt dat de organisatie geprobeerd heeft om koninklijk bezoek te regelen, maar dat dat helaas door een te volle agenda van het koninklijk huis niet gelukt is. De 41 leerlingen van de OBS Elshof zingen, allemaal gestoken in klederdracht, een nieuw lied over de school. Verder staan er diverse oudhollandse spelletjes op het programma voor de jeugd. Dinsdag gaan de kinderen een dagje uit. Woensdagavond is iedereen in de tent welkom bij de speciale musical ‘De Tijdmachine’, geschreven door en voor inwoners van de Elshof (in samenwerking met STT Produkties uit Olst). De acteurs/actrices (jong en oud uit de Elshof) brengen een voorstelling waarin zij een tijdreis maken van 1821 naar 2143. Aanvang is om 19.30 uur. Donderdag is de OBS Elshof vanaf 18.00 uur geopend voor een expositie over de geschiedenis van de school. ’s Avonds volgt de presentatie van het jubileumboek over de school. Tientallen verhalen en interviews over de school zijn door Wil Bijker van het internetdesignbureau Escapement gebundeld in een groot boekwerk. Opgave voor de feestavond (in de tent) is verplicht (voor meer informatie zie staging2.elshoffeest.nl, je kunt dan meteen het boek bestellen). Iedereen die ooit op wat voor manier dan ook te maken heeft gehad met de school is welkom. Aanvang is om 20.00 uur. Vrijdag is er een afsluitende brunch voor de schooljeugd.

Meer informatie op staging2.elshoffeest.nl