dolgelukkige fans komen voor hun idool

Ze kwamen vrijdag soms van ver, fans van de Drentse volkszanger Jannes. De Dalfser Formido-vestiging bood Jannes ruimte voor een podium en een signeertafeltje waar gretig gebruik van werd gemaakt. Want dit was natuurlijk een moment waarop die ene poster en die ene CD op een handtekening mocht rekenen. Vanzelfsprekend stonden ook de fotocamera’s niet stil tijdens dit concert van een half uur.

Fans zijn er in verschillende gradaties, bij dit optreden waren er mensen voor wie Jannes meer is dan alleen maar leuke muziek. Dennis Nijland, bedrijfsleider van deze vestiging van Formido is zelf ook onder de indruk van de opkomst. “Jannes zou uiteindelijk rond een uurtje of 19.00 uur opdagen, maar enkele grote fans waren hier al om 14.30 uur, helemaal vanuit Limburg. Die wilden geen seconde missen van de mogelijkheid dat Jannes eerder zou arriveren dan aangekondigd. In mijn boek ben je dan een enorm grote fan. Het was voor ons niet helemaal duidelijk wat de opkomst zou worden. We hadden gehoopt op 100 bezoekers, maar op onze parkeerplaats telden we al bijna 100 auto’s. Als we voorzichtig uitgaan van gemiddeld 2.5 inzittenden en dan nog de lokale mensen die zonder auto komen, dan denk ik dat we ons met 300 bezoekers dik mogen feliciteren.”

Een van de fans voor wie Jannes een speciale betekenis heeft is Angela Engelen. “Ik ben helemaal weg van hem, ik heb al zijn CD’s, en ik wil ook die posters hebben die hier bij de Formido hangen. Dadelijk geef ik hem dit cadeau; een mooie kaars, en een kaart waarop ik heb geschreven wat hij voor mij betekent. Zijn muziek geeft mij een lach en een traan, het heeft mij door een hele zware periode geholpen. Hij blijft zo normaal, zoals wij ook zijn. Puur, geen poespas, en dat doet me goed”, vertelt Engelen terwijl ze een beetje volschiet. “Een foto. Samen met hem. Dat zou ik zo graag willen.”

Dat Jannes bij Formido een concert geeft heeft een reden. Hij legt uit waar de samenwerking vandaan komt. “Formido is een mooi bedrijf voor klussers, en een klusser ben ik zelf ook; naast het zingen heb ik een bedrijf dat chalets en tuinhuisjes maakt. Als er ergens wordt geklust staat vaak de radio aan, vaak met Nederlandstalige muziek. Dat is de band die Formido en ik hebben, zodoende hebben wij elkaar gevonden.” Wat de fans gaan merken van deze samenwerking is dat in de toekomst Formido en Jannes een concert gaan geven in Carré, CD’s van Jannes zijn te koop bij Formido en er zullen nog meer acties verzonnen worden die leuk zijn voor zowel de fans als de klanten van deze klusketen. Kortom, de komende drie jaar is Jannes het gezicht van Formido.

‘Lach, Leef en Geniet’ is de titel van Jannes’ nieuwe album. “Die titel past wel bij me, en ook wel bij mijn fans denk ik. Een lekker zomers album. Ik heb er voor een deel aan meegeschreven, dat is een vaardigheid die je al doende oppakt, en ik zing natuurlijk al een jaartje of tien. Die liedjes moeten bij me passen anders kan ik de boodschap niet goed uitdragen, en door zelf mee te schrijven breng ik er toch iets persoonlijks in.”

De wetenschap dat fans van ver komen inspireert Jannes. Eerder op een fanclubdag kwamen er zelfs fans uit België, die uren in de rij stonden. “Ik vind het bijzonder hoor, en het inspireert mij om regelmatig een nieuw album te maken voor al die fans die zoveel moeite doen om mij te zien. Als zij genieten, geniet ik ook. Daarom doe ik nu ook bewust maar twee optredens op een avond, waar ik in het verleden wel eens vier optredens gaf. Met twee optredens heb ik gewoon meer gelegenheid om wat tijd met m’n fans door te brengen. Je zult maar moeten zeggen ‘sorry mensen, maar ik moet echt naar het volgende optreden nu’ terwijl daar nog een moeder met haar dochter staat die zo graag een handtekening wil. Je kunt dan gewoon niet gaan. En ik wil ‘t ook eigenlijk niet, want ik geef die aandacht met liefde en plezier.”

In een winkel die mensen bezoeken om dingen op te bouwen is Nijland niet bezorgd dat uitzinnige fans de tent afbreken. “Volgens mij willen al die fans de posters van Jannes wel hebben die hier hangen. Weet je wat, als ze nou straks op zijn en er komen nog fans langs die eigenlijk ook zo’n poster hadden gewild, dan druk ik die gewoon voor ze bij, dat doe ik gewoon.”

Door Maarten van Strien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.