de staat van overijssel

Na elke vergadering van de Provinciale Staten blikt Tijs de Bree (PvdA en inwoner van Laag Zuthem) terug op de gebeurtenissen.

Tot na middernacht bleef het licht aan in de vergaderzaal van het Overijssels provinciehuis. Er werd gesproken over de plannen die de Overijsselse coalitie (CDA, VVD, CU en SGP) en het geld dat daarvoor nodig is. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de machtsverhoudingen veranderd. Een rechts-christelijke coalitie zit met de kleinst denkbare meerderheid in de collegebanken. De oppositie bestaat voor het overgrote deel uit ‘rooie rakkers’ en hebben samen net een zetel minder.

De nieuwe machtsverhoudingen zorgden gisteren (woensdag 13 juli) voor een levendig debat. Een kleine miljard euro werd gisteren verdeeld door de coalitie over de komende vier jaar. Op de achterkant van een bierviltje kan je uitrekenen dat dit jaarlijks 220 euro per Overijsselaar betekent. En dat geld gaat voor een heel groot deel naar asfalt. Terwijl 40% aan asfalt wordt uitgegeven, gaat er maar 4 euro naar de trein. Dat soort keuzes vielen bij de oppositie niet goed. De gehele oppositie stemde tegen deze plannen. Ook werd er voor het eerst een ’tegenbegroting’ ingediend. Aan het eind van de avond werd er gestemd over een dikke stapel verbetervoorstellen.

Is er na gisterenavond iets veranderd? Ja en nee. Nee, omdat de coalitie geen enkele financiële wijziging heeft toegestaan. Alle voorstellen werden rücksichtslos naar de prullenbak verwezen. Ja, het is duidelijk geworden dat er voor het eerst sinds lang – heel lang – echte verschillen zichtbaar worden. Nu is het wachten wat er in de praktijk zal gebeuren. Waar zal het asfalteren beginnen? Waar krijgt de landbouw nu de ruimte? En hoeveel blijft erover van natuur en cultuur? Na het reces – de zomervakantie – zullen we het zien, de tijd zal het leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.