de oom van sabine uitslag

Commentaar – Had Sabine Uitslag zich deze week toch helemaal versproken. Ze had thuis een ontbijtje klaar gemaakt en vroeg zich af of ze daarmee mantelzorger was. Natuurlijk had ze dat allemaal heel anders bedoeld. En ze had ook een oom die mantelzorger was.

Daarmee was de kous af. Nou, we dachten van niet. Sabine is een vlotte flapuit. Haalt met haar leuke koppie voortdurend de tv. Mag hier en daar een columpie schrijven. En kan zo maar een stemmenkanon van het CDA worden. Kon dat worden, want blijkbaar kun je Sabine niet los laten op het serieuze werk van Den Haag.

Eens in het jaar houdt Carinova een feestelijke dag voor kinderen die mantelzorger zijn. Omdat ze bijvoorbeeld een moeder hebben die een beroerte kreeg. Die kinderen moeten ook de ontbijttafel dekken, de was doen en helpen met eten koken. Iedere dag.

“Ik heb een ontbijtje gemaakt voor mijn vriend, ben ik nu mantelzorger?” Het is borrelpraat. Met een beetje te veel drank op lacht de rest van de toog. Doen ze ook met een racistische mop. Maar aan de toog zit er soms ook eentje die nog nuchter is en die vraagt dan naar tekst en uitleg. “Mijn oom is ook mantelzorger”. Klikt als “ik heb zelf ook negers in mijn kennissenkring”, als je om verantwoording gevraagd wordt na een verkeerde grap.

Die grap over mantelzorg is een. Vluchten in zo’n flets excuus is twee. Verbaasd zijn over de ophef van je uispraken is drie. Laat de haan maar kraaien.

Je kind heeft een spierafwijking en wisselt rolstoel af met krukken, maar kan nog wel thuis wonen. Dat wil je als ouders ook liever, want dan kan het naar een gewone school. Vader en moeder hebben allebei hun werk aangepast zodat ze hun kind kunnen halen en brengen. Dat zijn mantelzorgers. Ook als ze zaterdag samen een ontbijtje eten.

We hebben Sabine rond de kabinetsvorming geregeld gevraagd naar wat ze van samenwerking met de PVV (Wilders heeft gestreden voor zijn vrijheid van meningsuiting. Zou hij nou ook instaan voor de gevolgen ervan, nu die malloot uit Oslo hem als voorbeeld noemt?) vond. Daar gaf ze geen antwoord op, als het maar wel verbindend, samenwerkend, ‘samen sterk’ was. Precies om die reden zou je dus een ‘nee’ tegen de PVV verwachten. We hebben haar nog niet gehoord over de SGP-band van haar partij op provinciaal niveau. Als sexy (ex-)zangeres van een rockband moet ze daar toch zwaar tegen zijn? Van de ene partij mag niemand lid zijn, van de andere partij alleen mannen. Verbindend, samenwerkend, samen sterk? Daar hoor je Sabine niet over. Stalorders.

Je hebt zorgboerderijen waar ze mensen opvangen die in het leven een beroerte hebben gehad, voor mensen – zoals dat heet – met een niet aangeboren hersenafwijking. De partners van die mensen, dat zijn mantelzorgers. Zij maken op zondagmorgen – als de zorgboerderij dicht is – het ontbijtje voor hun partner

Intussen doet het CDA mee aan het kabinetsbeleid. Het persoonsgebonden budget wordt afgeschaft. Meer hulpbehoevenden zullen daarom een beroep moeten doen op vrijwillige hulp van vrienden en familie. Die groep gaat wellicht groter worden dan we vermoeden. Want heel veel van die PGB komt terecht bij zorgboerderijen. Als die niet meer rendabel zijn, als die sluiten, zullen veel van die bezoekers ook aangewezen zijn op vrijwilligers, zoals dat vroeger ook was. Het is kabinetsbeleid. Het mag, het is met meerderheid van stemmen. Maar dan mag ook gezegd worden dat Sabine zonder morren in dat kamp hoort.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.