da vinci robot in isala ziekenhuis

De Isala klinieken in Zwolle zetten als eerste ziekenhuis in noordoost Nederland de geavanceerde da Vinci-robot in voor urologie-, hart- en longpatiënten. De inzet van de robot bij hart- en longoperaties is zelfs nieuw in Nederland. Het gebruik van de robot heeft voordelen voor patiënten, minder letsel, sneller herstel en meer mogelijkheden tijdens moeilijke operaties. Het Zwolse ziekenhuis zet vanaf september de robot in bij prostaatverwijdering, verwijdering van kleinere tumoren in de longen en het plaatsen van een bypass. Isala wil in 2012 de robot ook gaan inzetten bij andere behandelingen zoals hartklepoperaties, het verwijderen van hele longkwabben en het verwijderen van een deel van de nier. Ook andere specialismen zoals gynaecologie kunnen op termijn de robot inzetten.

Minder kans op incontinentie en impotentie bij prostaatverwijdering, geen grote wonden meer bij hartoperaties, een sneller herstel bij longoperaties. Dat zijn enkele voordelen van het inzetten van de da Vinci robot bij grote operaties. Maar ook: minder kans op infecties, een kortere ligduur en snellere deelname aan de dagelijkse activiteiten. Isala had al ervaring met de klassieke endoscopische behandeling, kleine incisies met niet-buigzame instrumenten en standaard beeldkwaliteit, bij urologie- en longpatiënten. Maar de da Vinci-techniek levert een betere beeldkwaliteit en wendbaardere instrumenten in het lichaam, waardoor nog moeilijkere handelingen met meer precisie kunnen worden uitgevoerd. De inzet van de robot bij hart- en longoperaties is nieuw in Nederland. Hartoperaties worden nu vooral uitgevoerd met de traditionele open chirurgie, waarbij een grote snee wordt gemaakt.

De da Vinci-robot is ontworpen om chirurgen te ondersteunen bij grote operaties. De robot kan niet zelfstandig handelen, maar wordt via een console met ‘joysticks’ aangestuurd door de chirurg. Door de beweeglijkheid van de instrumenten krijgt de arts betere toegang en kan de arts met nog meer precisie en controle te werk gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.