commentaar speelplaatsen voor de jeugd

In Wijhe is een natuurspeelplaats geopend. Een nieuwe naam voor wat we vroeger ook al hadden: spelen in een bult zand. De moezenbelt onder Hoonhorst bijvoorbeeld, dat was een dagje uit. Komen we terug op al die rare speelterreinen?

Als je het in lange termijn wegzet kun je aan de speelspeelplaatsen voor de jeugd zien hoe de maatschappij op dat moment geregeld is. Vroeger, jaren 60-70 was alles dat niet verhard was een speelplaats. Het was de tijd van straatvoetbal en hockey met zelf getimmerde sticks.

De jaren erna werd het drukker op straat, werden er speeltuintjes ingericht op pleintjes die gescheiden van het verkeer werden. Buiten spelen werd daarom een stuk ingewikkelder. Het werd de tijd van langzaam aan met z’n allen zwaarder worden. Niet door meer te eten, maar door minder te bewegen. Scholen kregen een belangrijke rol in bewegen van kinderen.

En toen kwam vanaf de jaren 90 het tijdperk van ‘er mag niks meer misgaan’. Er kwamen rubber tegels onder speeltoestellen en die speeltoestellen zelf, daar mocht ook niks mis meer mee zijn. Er ontstonden overal van die hypermoderne kunststof-speelplekken waar het helemaal niet leuk is om te spelen.

Met de hoge eisen die aan de speeltoestellen gesteld werden, werd de inrichting voor veel wijken onbetaalbaar. Daar waar de buurt zelf de speelvelden inrichtte ging de stekker er uit. Gemeenten rekten de afstanden tussen twee speeltuintjes op. En door de bezuinigingen konden scholen hun rol in het bewegen ook niet heel goed waard maken.

De maatschappij is in de jaren 10 van deze eeuw zo zoetjes aan terecht gekomen in de situatie dat we al dat ambtenarengedoe met hun regeltjes meer dan zat zijn. Ambtenaren zitten er voor de burgerij en de burgerij betaalt de ambtenaar. En wie betaalt, die bepaalt. Dus is de tijd rijp voor weer gewoon een stuk braak liggend terrein waar de jeugd zelf zijn speeltuin maar in moet richten.

In de jaren 60-70 had je onder Hoonhorst al de Moezenbelt. Nu in Wijhe weer een natuurspeeltuin. Hulde.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.