boerhaar maakt zich op voor jaarlijkse kermis

“Wat gaat er toch allemaal bij jullie op de Boerhaar gebeuren?” Jos Antonissen van Stichting Kermis Boerhaar heeft de vraag inmiddels al meerdere keren te horen gekregen. Want het banger spektakel op zondag heeft de tongen flink los gemaakt. “We hebben er heel veel zin in”, vertelt Jos. “Het zal me benieuwen hoeveel mensen eropaf komen. Een autorodeo brengt hier in de regio al snel zo’n 1.500 tot 2.000 man op de been. Dat zijn mensen die houden van ruige autosport, die hopen we ook bij ons te mogen begroeten. Maar daarnaast verwachten we ook extra publiek omdat dit toch weer wat nieuws is.”

De Kermis Boerhaar duurt van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juli. Het feest begint vrijdagavond om 19.00 uur met een openingsceremonie met medewerking van Amicitia. Om 19.30 uur start het Krovo Schuttersfeest. Iedereen mag meedoen. De bedoeling is om een houten vogel aan flarden te schieten. Het geweer komt op een standaard te staan die slechts beperkte bewegingsvrijheid biedt. “De winnaar is de koning van het dorp”, vertelt Jos. “Een grote eer, maar het kan ook erg duur uitpakken. Als je pech hebt, moet je vaten vol bier indoen!” Tegelijkertijd start ook het traditionele touwtrektoernooi. Minimaal tien teams uit de regio doen mee. De Millennium Showband zorgt voor een uitgebreid muzikaal programma. “De vrijdagavond is een echte Boerhaarse avond”, vertelt Jos. “We hebben de band gevraagd om er rekening mee te houden dat bij mooi weer iedereen buiten zit. Daarom komen ze ook in een speciale bezetting zodat ze, als het ook mooi weer is, zo het terras op kunnen.”

De Kermis Boerhaar gaat zaterdagochtend om 9.45 uur verder met jaarlijkse Kinderspelen. Voor de kinderen is een uitgebreid spelletjestraject uitgezet. Om 12.00 uur mogen de kinderen ballonnen in de lucht laten. Een nat pak halen, hoort erbij op de Kermis Boerhaar. Ook dit jaar maakt het traditionele waterspektakel weer deel uit van het programma. Dit begint om 13.00 uur. Deze keer dienen koppels van twee personen een parcours af te leggen. Dat begint zwemmend om vervolgens via een klimnet naar een boven het water hangend ponton te klimmen, waarna ze via een glijhelling een stormbaan moeten nemen om tenslotte de eindbel te kunnen luiden. Hierbij wordt er telkens met twee teams tegen elkaar gestreden. Deelnemers dienen in het bezit te zijn van een zwemdiploma en deelname geschiedt op eigen risico. Opgave is mogelijk bij Harrie Overmars, tel: 0570-523923.

Om 14.30 uur begint de jaarlijkse playback- en soundmixshow. “Elke activiteit van het feest heeft haar eigen promotors”, vertelt Jos. “In het geval van de playback- en soundmixshow is dat Walter Beumer. Hij weet heel veel deelnemers te mobiliseren. Veel volwassenen natuurlijk maar ook flink wat jeugd. Boerhaar heeft immers op dit moment de grootste school van de gemeente Olst-Wijhe, mede dankzij de nieuwe Wijhese wijk Krijtenberg, aan de andere kant van het kanaal. Er ligt nu een extra brug naar het dorp en dat heeft voor heel veel extra schooljeugd gezorgd. Jarenlang hebben we niet kunnen bouwen in de Boerhaar en als gevolg daarvan wonen heel veel oud-bewoners van de Boerhaar in die wijk.” ’s Avonds gaat het feest verder met een grote feestavond met medewerking van de allround top 40-band 7 Op de Schaal van Richter. Tot 22.00 uur is de entree gratis.

Zondag gaat het programma vanaf 10.45 uur verder met een grote dorpsbrunch. De bezoekers kunnen onder andere kijken naar een cabareteske verrassingsact. Om 13.00 uur begint het kooivoetbaltoernooi.

Om 13.30 uur start dan het pronkstuk van het weekend, de Klink-Nijland Bangerrace. Deze wordt georganiseerd in samenwerking met de (deels) Boerhaarse bangergroep Green Hornets. Twee weken geleden stond in deze weekkrant een groot artikel over het fenomeen banger. Voor diegene die dat niet gelezen heeft, banger is de overtreffende trap van autorodeo. Bij een banger race dien je in een speciaal geprepareerde auto (een oud barrel) zo snel mogelijk een aantal rondjes over een zand- of gravelcircuit af te leggen. De andere deelnemers mogen je daarbij van de baan duwen of op je botsen. Hierbij worden snelheden behaald van tot zo’n 90 kilometer per uur. En dat is dan nog maar bij de eerste manches. Later tijdens toernooien, wanneer alles wat nog kan rijden in de arena komt, gaat het nergens anders om dan elkaar een zo plat mogelijke auto te bezorgen. ‘Liever een mooi wrak op de kar dan een lege beker in de kast’, zo redeneren veel deelnemers. “We hopen op circa dertig deelnemers”, vertelt Jos. “Natuurlijk zullen we alle veiligheidsprocedures in acht nemen. Dat moet ook. Ook wij zijn geschrokken van het raceongeluk in Deventer. Maar hoe dan ook leeft het bangerspektakel gigantisch. Iedereen heeft het erover. We hopen op veel bezoekers en daar zijn we logistiek gezien ook goed op voorbereid.” Na afloop is er muziek van de top 40-formatie Reflex. Het feest gaat door tot in de kleine uurtjes. De entree is gratis.

Meer informatie op staging2.kermis-boerhaar.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.