waterschap maait weer sloten en oevers

Waterschap Groot Salland is op een aantal plaatsen begonnen met het maaien van sloten en kanalen. Het Waterschap wil zo voorkomen dat de oevers van sloten en kanalen dichtgroeien. Om wateroverlast of juist verdroging te voorkomen moet er voldoende water doorheen kunnen stromen. Groot Salland maait ongeveer 2000 kilometer watergang gemiddeld en dat twee keer per jaar.

Met behulp van een overzichtskaart en kleuren kunnen agrariërs, natuurbeheerders en inwoners de maaikalender bekijken. Deze kalender is de digitale versie van het onderhoudsplan voor watergangen van het waterschap. De maaikalender houdt bij waar, wanneer en op welke manier het maaionderhoud plaatsvindt. De maaikalender blijft wel een planning. Bij bijzondere weersomstandigheden, zoals veel regenval of juist droogte, kan het waterschap afwijken van de kalender.

Voor het maaien zet Groot Salland smal- en breedspoortractoren en hydraulische kranen in. Een maai- en veegboot zet het waterschap in voor onderhoud van brede watergangen en grote vijvers.

Door de Gedragscode Flora- en Faunawet worden tijdens het maaien bepaalde plekken overgeslagen. Het gaat dan om locatie met Kievitsbloemen en Kruipend moerasscherm en fauna zoals Bittervoorns, Modderkruipers en diverse soorten vogels. Ook staat er in de Gedragscode verschillende voorkeursperioden aangegeven voor het uitvoeren van het waterschap werk. Voor het schoonmaken geldt als voorkeursperiode 15 juli tot 1 november.

De maaikalender is te vinden op staging2.wgs.nl/maaikalender. Een medewerker van Waterschap Groot Salland geeft nog wat meer uitleg over de maaiwerkzaamheden in een korte webvideo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.