waar gaat de pinksterparty eindigen

We hebben meer dan tien jaar geleden een discussie op RTV Raalte geleid tussen Ribs and Blues en de dominee van de Plaskerk in Raalte. Het ging over zondagsrust, Pinksteren en de Pinksterparty op de zaterdag. ‘Moet kunnen’ tegenover ‘foei toch’. Dat ligt mijlen ver achter ons. De actuele vraag is: hoe groot gaat de Pinksterparty worden?

Caro Emerald en Golden Earring zorgden voor een uitverkocht huis. 6000 Man kon er in en die waren er ook, zaterdagavond op de Domineeskamp. Voor het eest uitverkocht. Voor het eerst ook een line up van weliswaar nationale namen, maar van louter internationale allure. En ook een line up met bands die niet direct met blues te maken hebben. Een bewust ingeslagen weg van Ribs and Blues?

Puristen zeggen dat Ribs and Blues voor blues staat en dat je dus geen andere muziek moet toelaten. Maar volgens dat soort denkwijzen had het CDA een feestje op Pinksteren ook moeten tegenhouden, gelukkig waren ze toen nog niet afhankelijk van de SGP. De muziekpuristen die vinden dat R&B alleen blues moet zijn, die moeten zelf maar een feestje organiseren. Laat de keuzes van R&B maar over aan de mensen van R&B. Die kun je wel om een boodschap sturen, is inmiddels bewezen.

Nu kennen we die organisatie een beetje en we voorspellen dat hun dadendrang nog lang niet ten einde is. Wat begon met een ‘voorjaarsfeestje dat moet kunnen bestaan naast Stöppelhaene’ is uitgegroeid tot een nationaal evenement dat tienduizenden bezoekers trekt. Er zit vast nog rek in Ribs and Blues op zondag en maandag. Maar op zaterdagavond is de rek er uit. Dus moet er gezocht worden naar nieuwe mogelijkheden. We voorspellen de komende jaren internationale toppers op het podium. We voorspellen een intensieve zoektocht naar een festivalterrein buiten het centrum van Raalte. We voorspellen een line up met al op vrijdagavond bands. En het zou ons niet verbazen als over een jaar of tien Rock Werchter en Pinkpop in een adem met Ribs and Blues genoemd wordt.

Met de groei van het evenement, groeit ook het veiligheidsvraagstuk. In de Stentor staat dit weekend een artikel over veiligheidsproblemen rondom R&B. Beetje op z’n Telegraafs, maar het komt er op neer dat de gemeente zich bijvoorbeeld afvroeg of ze wel gedacht hadden aan borden met ‘Raalte is vol’? Want ja, wat te doen als Raalte vol is? En hoe zou het lopen als rivaliserende bendes een treffen organiseerden op de Domineeskamp? “Burgemeester Zoon is beter in Wandelvierdaagsen en het feliciteren van zestig jaar getrouwden”, zegt iemand van Ribs and Blues in de krant en ze hadden veertien dagen geleden overwogen de stekker er uit te trekken als de veiligheidseisen al maar meer en meer werden.

De stekker eruit. Daar geloven we geen donder van. Maar het dreigement zegt wel iets over de last van regels. Domme reactie van Zoon: “ik beschouw het als een compliment dat ze me streng vinden als het gaat om veiligheid.” Tijd voor een mediatraining, zouden we denken. En tijd voor realiteitszin. Want hij kan moeilijk volhouden dat wet- en regelgeving op dit gebied realistisch zijn. Streng zijn op veiligheid is wat anders dan streng de regeltjes hanteren. Ga die regels hereiken! Is hij vergeten dat een paar jaar terug de organisaties van alle andere tentfeesten in Raalte ook al eens de barricaden zijn opgeweest?

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.