veiligheid zeer belangrijk bij banger race

Veiligheid is natuurlijk een belangrijk issue bij een dergelijke sport. De auto’s worden volledig gestript. Achter de coureur komen grote horizontaal geplaatste metalen dwarsbalken, die sommigen ook wel de banger noemen. Dit om te zorgen dat de coureur ook tijdens de meest heftige botsingen op zijn plek blijft. Daarvoor zorgen ook de speciale vier- of vijfpuntveiligheidsgordels en een nekband. De voeten van de coureur worden beschermd met een grote metalen bak. De coureurs rijden veelal met extra scheenbeschermers. Ook de wielkassen krijgen extra versteviging.

Om te voorkomen dat de motorkap of de deuren tijdens een botsing openvliegen, worden deze met dikke metalen platen vastgezet. Naast de chauffeursstoel komt een massaschakelaar waarmee de coureurs de stroom kunnen afsluiten (om brand als gevolg van een vonkende accu te voorkomen) en de benzinetoevoer dicht kunnen draaien. De coureurs mogen alleen de originele bumpers gebruiken. Als ze dat niet willen, omdat ie bijvoorbeeld niet stevig genoeg is, mag ie er vanaf. De circuits zijn omgeven door een ondiepe en schuin naar beneden aflopende greppel en een zandwal of een stenen muur. “Maar het kan nog steeds onveilig zijn”, vertelt Remon. “Grote verwondingen heb ik echter nog nooit gezien. Maar wat is wel veilig? Ook bij voetbal kun je je benen breken.” Dat neemt niet weg dat de chauffeurs grote optaters te verduren krijgen. “De dag na een race neem ik standaard vrij”, zegt Remon. “Dan barst je doorgaans van de spierpijn!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.