t evenbelt opent nieuwe boerderijwinkel

Gerrit en Ineke hadden tot het begin van deze eeuw een ‘normaal’ akkerbouw- en pluimveebedrijf. Totdat Gerrits oogklachten te ernstig werden. De akkerbouwtak stootten ze rond 2002 af, de pluimveetak rond 2007. “In 2003 zijn we begonnen met de aardbeien- en bessentuin”, vertelt Ineke. “En dat heeft langzaam maar zeker een vlucht genomen. Ik maak bijvoorbeeld zelf jam. In het begin ging het om enkele potjes, maar nu zet ik er per jaar zo’n vijfduizend af. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Verder combineren we dit met fouragehandel en de verkoop van aardappels en eieren.”

De groei van hun activiteiten noopte Gerrit en Ineke ook tot de bouw van de boerderijwinkel. “Medewerkers van de Keuringsdienst van Waren gaven ons een tijdje geleden het advies om te starten met een eigen winkel. Aangezien we inmiddels ook de producten van Sallands Best verkochten, was onze handel zo gegroeid dat we het volgens hen eigenlijk niet meer vanuit onze eigen keuken mochten doen. We hadden wel een klein winkeltje voor eieren en aardappelen in de kapschuur, maar dat oogde niet. Maar een nieuw gebouw is een erg grote investering. En dan ga je kijken wat er mogelijk is.”

En zo kwamen Gerrit en Ineke uit bij Leader. Daar wisten ze een bijdrage van 40 procent in de kosten los te krijgen. “Onze winkel is een prachtig middel om meer mensen naar het platteland te trekken en draagt dus bij aan een verbreding van het landelijke gebied”, vertelt Ineke. “Onze meerwaarde bestaat niet alleen uit onze eigen producten, maar ook uit het gegeven dat we hier alles van Sallands Best verkopen.”

Het nieuwe gebouw dat Gerrit en Ineke er hebben laten neerzetten bestaat uit twee gedeeltes: een winkeldeel waar de bezoeker alle producten van ’t Evenbelt en Sallands Best kan kopen en een educatie/workshopruimte met een groot keukenblok, waar de gasten alles kunnen leren over jam maken en wecken. “Als je zelf vruchten teelt, houd je altijd wel een voorraad over. Die kun je prima bewaren door het fruit ‘in te maken’. Maar dat is een kunst die veel mensen niet meer beheersen en wij proberen het in ere te herstellen.”

Ter ere van de opening van de winkel presenteert ’t Evenbelt op zondag 5 juni een grote aardbeienmarkt. Deze duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Cor van den Berg, voorzitter van Leader Salland, verricht om 11.00 uur de officiële opening van de boerderijwinkel/educatieruimte. Daarnaast is er een streekproductenmarkt waaraan onder andere medewerking wordt verleend door Zuivelboerderij de Knapenvelder; IJsboerderij Ôans; Aspergekwekerij de Weerd; een imker; Il Mercatino (Italiaanse keuken); Wijngaard de Landman en Bruggeman Broekland. De markt vindt plaats in de boomgaard met hoogstamfruit. Uiteraard is er ook gelegenheid om zelf aardbeien te plukken. Voor de kinderen is er onder andere een springkussen. Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid voor auto en fiets. De entree is gratis.

’t Evenbelt is te vinden aan de Lageweg 5 in Raalte, tel: 0572-352945. Meer informatie op staging2.evenbelt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.