straatkoren en oldtimers in luttenberg

izenden mensen op de been.

Het straatkorenfestival is de laatste jaren flink gegroeid. Waar het evenement in de beginjaren ‘slechts’ vier podia had en vijf deelnemende koren, zijn er nu tien koren vertegenwoordigd op vijf verschillende podia. De koren komen uit de gehele regio. Het gaat om mannenkoor De Eemvaarders uit Amersfoort; gemengd smartlappenkoor ‘Met hart en smart’ uit Nijverdal; zeemannenkoor De Stuwzangers uit Vilsteren; shantykoor Bêkezangers uit Bathmen; vrouwenkoor De Johanna’s uit Nagele; popkoor X-Cream uit Balkbrug; shantykoor De Rundezangers uit Emmer Compascuum, mannenkoor De Hoolter Korhanen uit Holten en dameskoor De Hoolter Deerns. Uiteraard zijn de Stroatkjals zelf ook van de partij.

Het Muzikale Landleven begint om 12.45 uur. De koren lopen allemaal zingend de berg af richting de verschillende podia. Maar het Musicale Landleven betekent meer dan koorgezang alleen. De podia zijn met elkaar verbonden door een grote braderie in landlevenstijl. Daar zijn oude ambachten te zien en ook zullen diverse bedrijven hun producten demonstreren en tentoonstellen. Ondertussen hebben zich al ruim zestig standhouders aangemeld. Het geheel wordt verder omlijst met een aantal straattheateracts, een waarzegster, een verhalenvertelster, een ballonentertainer en natuurlijk voor de kinderen een kinderboerderij en een springkussen. Tevens kunnen bezoekers met de paardenkoets een rit door het dorp maken. Rond 17.00 uur wordt het festival afgesloten met een gezamenlijk optreden van de deelnemende koren. Om de tiende editie extra luister bij de zetten wordt er nog iets speciaals georganiseerd. De Stroatkjals krijgen een lichte metamorfose. Kapsalon het Schaartje met vestigingen in Luttenberg, Haarle, Holten en Ommen is bereid gevonden om de kjals onder handen te nemen. Halverwege het festival zal met een speciale act de metamorfose worden voltooid.

De entree voor het straatkorenfestival is gratis. Daarnaast zijn er geen parkeerkosten.

De bezoekers van het Historisch Festival bij De Laarman kunnen kijken naar vierhonderd oude tractoren, oldtimer auto’s, oude brommers en oude vrachtwagens. Het festival staat inmiddels in de top drie van historische festivals in Noord- en Oost-Nederland. Rond de middag maken de oldtimers een tourrit door de omgeving van Luttenberg. Een unieke gelegenheid om ook deze voertuigen uit vervlogen tijden in Salland te bekijken. Daarnaast is een groot aantal oude landbouwwerktuigen uit De Laarman in het weiland tegenover het museum opgesteld. Hiermee worden diverse demonstraties gegeven, zodat de bezoekers een beeld krijgen van het vroegere boerenleven. Verder komen enkele prachtige grote stoommachines en stationaire motoren naar Luttenberg. Voor de echte liefhebber is die dag een groot aantal standhouders aanwezig met diverse onderdelen en gereedschappen voor oldtimers. Na het succes van vorig jaar staat er deze keer opnieuw een grote boerenveiling op het programma. Allerlei attributen die wat te maken hebben met boerenerven gaan onder de hamer.

De entreeprijs voor het Historisch Festival bedraagt 5 euro. Kinderen onder de 12 jaar (onder begeleiding) hebben gratis toegang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.