steenmarter zorgt voor overlast in boskamp

De grote opkomst bij de informatieavond over steenmarters, gaf al aan dat de steenmarter op de Boskamp als een probleem wordt gezien. Het was al duidelijk geworden bij het kernenbezoek van de gemeente aan de Boskamp, dit was in april van dit jaar. De gemeente had tijdens dit bezoek toegezegd dat ze voor de zomervakantie terug zou komen met een steenmarterdeskundige.

Erwin van Maanen van Econatura gaf op 21 juni een boeiende presentatie over dit beestje. Alles kwam aan bod, zo werd duidelijk wat een steenmarter is, welke soorten marters er zijn, de voortplanting, de leefomgeving, zijn voedsel en territorium, maar ook welke schade een steenmarter veroorzaakt en welke maatregelen je daar tegen kunt nemen. Duidelijk werd ook dat de steenmarter vanaf de jaren ‘70 vanuit Zwitserland steeds meer naar Nederland optrekt en dat heel Oost-Nederland te maken heeft met steenmarters. “Binnen enkele jaren zal de steenmarter ook voorkomen in de rest van Nederland”, zegt Erwin van Maanen.

“De steenmarter is een beschermde diersoort. Wij zullen als gemeente ons best doen om alle inwoners de informatie te geven die nodig is om steenmarters uit hun auto of woning te weren en zo schade te voorkomen. Onze medewerker dierenbestrijding heeft hiervoor al een gecertificeerde opleiding gevolgd bij het kenniscentrum Dierplagen. Ik ga in het college van B & W bespreken of in Olst-Wijhe, net als in de gemeente Deventer, een marterbeheersplan moet komen. Dat geeft ons namelijk de mogelijkheid een ontheffing te krijgen van de provincie. Met deze ontheffing mogen onder bepaalde voorwaarden gaten in muren en daken worden gedicht die ervoor zorgen dat de weg voor de marter wordt afgesneden”, aldus Wethouder Cor van den Berg. Verschillende mensen reageerden teleurgesteld. Zij hadden gehoopt dat de schade door de steenmarters door de gemeente zou worden vergoed en dat de gemeente ervoor zou kunnen zorgen dat de steenmarters uit de Boskamp konden worden geweerd.

Erwin van Maanen meldde dat voor het weren van steenmarters in auto’s de elektrische schokmethode het meest effectief is. Voor auto’s bestaat dit middel uit een kastje met elektrodes die op metalen onderdelen van de motor worden gezet en op lichte spanning worden gezet. Bij gebruik in meerdere auto’s in een straat kan zelfs het autobezoekgedrag van steenmarters ontmoedigd worden. Deze marterschrik-apparaatjes zijn onder verschillende merken te koop. Een aantal mensen, waar onder het garagebedrijf op de Boskamp, gaat onderzoeken of ze deze apparaatjes in een groter aantal kunnen kopen, zodat ze wellicht met korting te verkrijgen zijn.

Meldingen over steenmarters kunnen worden doorgegeven aan het klantcontactcentrum, telefoon 14 0570, e-mail gemeente@olst-wijhe.nl of via het meldingssysteem op de website, zodat de gemeente het aantal meldingen kan registreren en de overlast goed in beeld krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.