status quo prachtig dauwpoptoetje

Vroeger waren ze nog van ‘de tijd’ en dus kwam Status Quo vrijdag op het Dauwpopterrein exact om 20.45 uur het podium op. Fit, afgetraind, goed bij stem. En dat is opmerkelijk voor de band die volgend jaar vijftig jaar bestaat. Ook tijdens de slotakkoorden kwamen Francis Rossi en Rick Parfitt nog zonder moeite bij de hoge tonen.

Status Quo, dat betekent een onveranderde toestand. We hadden de band begin jaren 80 ook in de IJsselhal in Zwolle gezien en er was weinig veranderd sindsdien. Rossi had zijn paardestaartje eraf, maar hij droeg nog wel dezelfde kleren. En de heren waren beter bij stem. Alsof ze zangles genomen hadden. Och, met die rampestamp-muziek kun je het lang volhouden? Dan moet je er maar eens beter naar luisteren. Mooie gitaarloopjes, een melodieus orgel, rifjes buiten de standaardmaten. En inderdaad een stevige drum voor de basis.

Niet het hele repertoire kwam voorbij. Status Quo heeft 61 hitnoteringen (meer dan welke band ook), dus dat zou te veel van het goede zijn. Maar uiteraard zaten alle toppers er tussen. Als Francis Rossi een dag wat minder bij stem is kan een optreden gerust doorgaan. Het publiek neemt de zangpartij wel van hem over. Hoewel we wel de indruk hadden dat het meezingende publiek hier en daar fonetisch in de buurt van de teksten kwam, maar dat er feitelijk niet veel van klopte. Tja, het was in de jaren zeventig ook nog een stuk moeilijker aan teksten te komen. Je was afhankelijk van of de band die mee opgenomen had in de lp-hoes.

Mean Girl, Caroline, Down down, Break the Rules, Whatever you want, Rockin all over the World (opening van Live Aid in Londen én New York), Bye Bye Johnny, In The Army Now, Roll over lay down… ze zullen nog lang doorklinken in de hoofden van de vijftigers die massaal naar het dauwpopterrein op de grens tussen Luttenberg en Hellendoorn waren afgekomen. En de kinderen die met pappa (en soms mamma) waren meegegaan hebben een mooi kijkje in de keuken van vroeger gekregen. Dus zo deden ze dat in de jaren 70. Inclusief een ouderwetse drumsolo.

Francis Rossi (zang, gitaar), Rick Parfitt (zang, gitaar), Andy Bown (keyboard), Matt Letley (drums), John ‘Rhino’ Edwards (basgitaar).

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.