schoenmaker blijft niet bij zijn leest

Een groot spandoek voor de winkel aan de Marktstraat in Raalte zorgt ervoor dat de winkelende mens er niet omheen kan. Kopjes koffie, gebakjes en honderden mensen die Van der Vegt nog even de hand komen schudden. Een vakman, een begrip en een specialist die altijd in is voor een praatje, stopt met werken.

Sinds augustus 1961 zit Van der Vegt in het vak. Hij begon in Heino, zijn eerste werkgever was Offenberg. “Mijn grote leermeester,” vertelt de schoenmaker. Later begon hij voor zichzelf, tientallen jaren bezat hij zijn eigen zaak, maar in 2002 verkocht hij de tent. “Ik wilde eigenlijk toen al stoppen met werken, maar toen bleek dat er niet zomaar een vervanger voor me gevonden kon worden, heb ik aangeboden om te blijven. Voor drie dagen in de week. Maar als je 67 bent, moet je een keer stoppen.”

Van der Vegt zag in zijn halve eeuw vakmanschap veel veranderen in zijn werk. “Vroeger deden we alles met de hand. Het is veel meer machinewerk tegenwoordig. Zoiets als nieuwe hakken of zolen onder schoenen zetten, dat deden we vroeger met een hamer. Die klopte je erop. Dat gebeurt nu met een machine, die perst ze erop.”

Het werk als schoenmaker gaat hij missen, daar twijfelt hij geen seconde aan. “Maar ik denk dat ik het wel los kan laten. De contacten met de mensen, die ga ik missen. Met een beroep als dit blijf je toch onder de mensen.” Bang voor verveling is Van der Vegt echter niet. “De tuin in. En daarnaast doe ik ook de tuin van de buurvrouw, ik fiets graag en ga regelmatig naar de sportschool. En op 20 juni ga ik op vakantie.” Van der Vegt komt zijn oude dag wel door.

Mensen vragen hem deze dagen of hij stiekem al een machientje in zijn schuur heeft staan, om thuis de draad weer op te pakken. Van der Vegt lacht: “Dat gebeurt echt niet, haha.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.