sallanders bedwingen mont ventoux

De Mont Ventoux, ‘Berg van de wind’ en legendarisch uit de Tour de France, was op Eerste Pinksterdag voor de tweede keer het decor voor Join4Energy. In het kader van de Mont Ventoux Challenge stonden 113 fietsers en 2 lopers aan de voet van de Kale Berg om deze te beklimmen met maar één doel. Zoveel mogelijk geld inzamelen voor kinderen die lijden aan een zeldzame energiestofwisselingsziekte. De stichting Join4Energy is dolblij met het met resultaat van 175.145 Euro, behaalt uit sponsorgelden van bedrijven en particuliere donaties. Onder de deelnemers bevonden zich ook zes Sallanders. Olaf Nijenkamp, Irma Nijenkamp, Coen Jansen en Femke Tijs uit Raalte en Katinka Bourgonje en Marloes Veldkamp uit Luttenberg hebben de 24 kilometer lange beklimming met succes voltooid.

Energie niet voor iedereen vanzelfsprekend

Voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte is het niet vanzelfsprekend om heerlijk naar buiten te gaan om te spelen of om te kunnen sporten met vriendjes. De buitenwereld ziet vaak de spierslapte en de vermoeidheid. Zo kan het lopen van 100 meter voor deze kinderen al aanvoelen als het lopen van een marathon. In Nederland zijn ongeveer 1000 kinderen met deze ziekte bekend. Omdat er geen medicijn is overlijdt ongeveer 70% voor het 18e levensjaar. Vanuit de farmaceutische industrie is er relatief weinig belangstelling voor onderzoek gezien de geringe omvang van de doelgroep. Join4Energy is opgericht door ouders met kinderen die lijden aan een energiestofwisselingsziekte. De opbrengst van de Mont Ventoux Challenge komt via de landelijke stichting Energy4All geheel ten goede aan het onderzoek van Professor Smeitink in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Professor Smeitink is internationaal toonaangevend in dit onderzoek en staat op het punt klinische trials uit te gaan zetten. Dit betekent dat de ontwikkeling van een medicijn en behandelmethode zover is gevorderd dat de ziekte tot staan kan worden gebracht en dat dit nu op aantal patiëntjes kan worden toegepast.

Oud Tourhelden maken droom waar

Bijzonder was het moment waarop Gerben Pollemans, meervoudig gehandicapt door deze ziekte, via de laatste 6 steile kilometers op de rug van oud wielrenner Rob Harmeling per fiets de top bereikte. Rob Harmeling werd hierbij geassisteerd door oud wielrenner Erwin Nijboer. Gerben, Rob en Erwin werden op de top van de Mont Ventoux door alle toeschouwers beloond met een emotioneel applaus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.