salland geslaagd als fietsland

In de campagne ‘Salland Fietsland’ zijn de onderdelen innovatie, productontwikkeling, marketing en promotie uitgewerkt. Zo stond onder andere de ontwikkeling van een routebureau en nieuwe digitale routeplanners op het programma. Dat laatste heeft het Sallands Bureau voor Toerisme al volledig gerealiseerd. Via de website staging2.sallandnatuurlijkgastvrij.nl is het mogelijk om vanachter de computer een eigen route samen te stellen over het fietsroutenetwerk Salland. De routeplanner laat zien welke routebordjes gevolgd moeten worden om de gekozen route af te leggen. Daarna kun je de route gratis uitprinten. Naast de route wordt er ook informatie verstrekt over bezienswaardigheden onderweg.

Samen met toeristische ondernemers en horecagelegenheden zijn nieuwe fietsarrangementen, een Sallandse Fietsagenda en nieuwe fietsservicepunten onderweg ontwikkeld. Vooral het contact met ondernemers vindt het Sallands Bureau voor Toerisme heel belangrijk. Thea: “We hebben hier goede ondernemers, vaak wel kleinschalig, maar heel gastvrij. Door met hen samen te werken kunnen we een complete route aanbieden waarin het fietsen centraal staat, maar ook aan rust- en servicepunten is gedacht.”

De rustpunten van de fietsroutes zijn een initiatief van de Stichting Deventer Buiten. Tot nu toe zijn er in het Sallandse fietsroutenetwerk 68 rustpunten te vinden. Die moeten wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo ligt een rustpunt altijd aan een fiets- of wandelroute, staat er een tafel met twee banken en is er wat te drinken. Tevens tref je er een fietspomp, een reparatiesetje en een oplaadpunt voor de elektrische fiets aan. Een rustpunt wordt beheerd door particulieren die aan een fiets- of wandelroute wonen.

Maar ook ondernemers kunnen fietsers de nodige service bieden. Het Sallands Bureau voor Toerisme is vorig jaar, in samenwerking met Stichting Landelijk Fietsplatform, gestart met het keurmerk ‘Fietsers Welkom’. “Hier zijn we heel erg trots op. Het is een soort keurmerk voor bedrijven die aan een aantal eisen moeten voldoen als er fietsers langskomen”, legt Thea uit. “Vorig jaar zijn ruim zeventig bedrijven in aanmerking gekomen voor het logo. En het leuke is dat het nu ook opgepakt wordt door de rest van Nederland. Noord-Brabant is er bijvoorbeeld ook mee bezig.” Hotel Restaurant de Zwaan in Raalte had de primeur. Daar is het eerste bordje aan de muur geschroefd. Hoteleigenaar Benny Poppe vertelt: “Wij waren al een heel fietsvriendelijk hotel en met het bordje dat vorig jaar aan ons uit is gereikt is dat nog eens bevestigd.” Hotel de Zwaan beschikt nu onder andere over oplaadpunt voor elektrische fietsen en gereedschap om een band te plakken. Daarnaast ligt er een Sallandse fietskaart. Bij overnachting krijgen de fietsers een lunchpakketje mee.

“We willen het fietsen verder doorvoeren. Productontwikkeling is heel belangrijk. Zo hebben we verschillende fietskaarten en -routes. Een nieuwe route is bijvoorbeeld de ‘Smaakfietsroute Salland’. Kortom, fietsen, proeven en het platteland ontdekken”, vertelt Thea. Net zoals de andere fietskaarten van het Sallands Bureau voor Toerisme bestaat de kaart uit een plattegrond met een route, in dit geval door Deventer of Raalte en Heino. Daarnaast staat de route ook nog uitgeschreven door middel van de knooppunten, die de fietser weer terug kan vinden op de wit/groene borden langs de fietspaden. Tevens staan op de kaart locaties langs de route. Bij de smaakfietsroute gaat het daarbij bijvoorbeeld om de aspergetelers Ogink en De Weerd, diverse rustpunten, de VVV in Raalte en Heino en bezienswaardigheden zoals Kasteel het Nijenhuis en het Amerikaans Motorfietsmuseum.

Het project ‘Salland Fietsland’ is nog niet op z’n einde. “Er moeten nog wel wat zaken gerealiseerd worden. Zo zijn we bezig met Routebureau Salland. Het is al wel ingericht, maar alle routes moeten nog digitaal worden vastgelegd”, legt Thea uit. Het Sallands Bureau voor Toerisme heeft tevens het plan om een applicatie te ontwikkelen waarmee mensen met een smartphone gemakkelijk een route kunnen downloaden. Thea vervolgt: “Sommige mensen zweren bij een fietskaart, maar vooral een wat jonger publiek is heel handig met de mobiele telefoon. In de toekomst willen we meer op andere doelgroepen inzetten en met dit idee hopen we meer mensen enthousiast te maken voor het fietsen.”

Wanneer de plannen gerealiseerd zijn, is het project ‘Salland Fietsland’ succesvol afgerond. Thea is van mening dat het project nu al geslaagd is. “We hebben zoveel verwezenlijkt en dat in relatief korte tijd. Daar ben ik heel blij mee en trots op. Nu is het een kwestie van het onderhouden van de fietsroutes.” Voor het Sallands Bureau voor Toerisme is de kous daarmee nog niet af. Thea verklapt: “De komende jaren gaan we het wandelen meer in de picture zetten. Recreatiegemeenschap Salland, vertegenwoordigd door de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte, gaat samen met de provincie Overijssel een wandelnetwerk ontwikkelen: ‘Salland Wandelland’.”

Door Esperanza Claasen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.