raaltes geheime winkeltje sluit deuren

ee jaar later concludeerde dat de inkomsten te gering waren om zijn gezin ervan te kunnen onderhouden, zette Corrie de winkel voort. Zo’n anderhalf jaar later verhuisde ze Beltane naar de Stationsstraat 42a.

“Edwin verkocht naast ‘new age’-artikelen ook veel fantasygames, kaartspellen van Pokémon en artikelen voor rollenspelletjes”, vertelt Corrie. “ Daarmee had hij een bescheiden naam opgebouwd. Er kwamen destijds kinderen en jongeren in de zaak die het als ‘hun geheime winkeltje’ zagen. Niemand mocht weten dat je daar zo goedkoop terecht kon voor al die spelletjes. Edwin zei dan wel dat als de winkel zo’n goed bewaard geheim bleef, hij vroeg of laat de deuren moest sluiten. Nadat ik de zaak had overgenomen, ben ik me wat aanbod betreft meer gaan richten op new age artikelen en boeken. Destijds werkte ik nog voor een uitgeverij waarvoor ik correctiewerk deed. Dat nam ik mee naar de winkel en als er dan geen klanten waren, ging ik daarmee aan de slag. Het is voor mij een stukje idealisme geweest. Van deze winkel kun je niet leven!”

De belangstelling voor alle vormen van religie en levensbeschouwing heeft ze al sinds haar jeugd. “Ik weet dat er meer is tussen hemel en aarde”, vertelt ze. “Ik heb zelf van jongs af aan ervaringen gehad die ik niet kan verklaren. Je denkt aan iemand, vervolgens gaat de telefoon en daarna heb je hem of haar aan de lijn. Als kind had ik op de zondagschool les van een dominee die aan telepathie deed. Hij liet ons vragen op een briefje schrijven. Verzamelde die, trok er eentje uit en zonder het briefje te lezen, zei hij dan al waar de vraag over ging.”

Corrie weet als geen ander dat er een spanningsveld bestaan tussen het Christelijke geloof en de new age. Veel christenen, protestanten én katholieken, zien new age immers als iets occults. “Er kwam hier eens een meisje die geïnteresseerd was in Wicca. Van haar oma mocht ze hier echter helemaal niet komen. Die zag het allemaal als duivelswerk. Ik kan me ook nog herinneren dat er hier een keer een stelletje binnen kwam. Ze gedroegen zich wat onwennig. Op een gegeven moment stond het meisje in de boekenhoek en schrok ze heel erg en maakte ze dat ze weg kwam. Daarna ben ik gaan kijken welke boeken daar precies stonden, maar het ging niet over wicca of zo. Nee, misschien dat er iets stond over seks. Laatst nog kwam er hier een oudere man. Hij vond de Boeddhabeelden die hier staan afgoderij. Ik heb hem toen uitgelegd dat Boeddhisme niet eens een echte religie is, maar meer een manier van leven. Er is maar één religie, dat is de religie van liefde en daarin is geen ruimte voor haat. Toen begon hij toch anders over de zaken te denken. Kijk, dat klinkt wellicht wat zijig, maar het is gewoon zo. Een goed geloof heeft het over liefde. Ik heb hier ook nooit boeken over haat en hel en verdoemenis willen verkopen!”

Corrie zal goede herinneringen bewaren aan haar winkel. Ze heeft in de loop der jaren een warme, persoonlijke band opgebouwd met haar vaste klanten die de kleinschaligheid en hobbymatigheid van haar winkel heel erg kunnen waarderen. “Sommige mensen storten hier hun hart helemaal uit. Een jongen gaf me een grote bos bloemen met rozen erin, nadat hij had gehoord dat ik ging stoppen. Ik kreeg er nog een knuffel bij. Een andere trouwe klant had de tranen in de ogen staan. Er komen hier alleen maar positieve, lieve en leuke mensen. Ik heb hier maar twee vervelende incidenten meegemaakt en dan moet je denken aan mensen die proberen een greep in de kas te doen. Verder heb ik hier alleen maar warmte mogen ervaren. En hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat mensen bij binnenkomst zeiden ‘wat een leuk winkeltje’. Anderen kwamen hier binnen om snel even de lucht te ruiken. ‘Het ruikt hier altijd zo lekker en er gaat zoveel rust uit van deze winkel’. Maar veel mensen hebben me nooit weten te vinden. Beltane is altijd min of meer dat geheime winkeltje gebleven.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.