poppenrovers achter de processierups aan

Al fietsend over wegen en paden van Salland, valt Onze Man op hoeveel nesten er inmiddels ontstaan door de processierups. Raalte heeft al vele bomen gemarkeerd waar de veelal gehate rups zich bevindt, en is inmiddels tot aanpak overgegaan in de vorm van het opzuigen en verbranden van de beestjes. Daarbij rijst de vraag bij Onze Man, hoe komt het toch dat dit diertje zich zo thuis voelt in Salland? Het zich er zo fijn voelt dat het in grote getallen schuil houdt in de vele eikenbomen die Salland rijk is.

De daarop volgende vraag is; waar is de natuurlijke vijand gebleven? Sluipwespen en -vliegen houden wel van een lekker eikenrupsje en na enig onderzoek blijkt dat er nog een rivaal was. Wás, ja. Want de poppenrover, een tor die deze rups op het hoofdmenu had staan, is een decennia geleden uitgestorven in ons land. Waarom is niet duidelijk, aan het voedselaanbod ligt het niet. Amerika gebruikt dit als biologisch bestrijdingsmiddel door de tor weer nieuw leven in te blazen. Nu zijn de Sallandse gemeenten trots op zijn duurzaamheidbeleid. Wat denk je? Zou deze tor ook door Raalte of Olst-Wijhe ingezet kunnen worden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.