pastoor ontslagen uit emmanuelparochie

Op 20 april 2011 werd de bisschop van Eijk van Utrecht door de Officier van Justitie schriftelijk op de hoogte gesteld van de verdenking die tegen de pastoor bestond. Nog op diezelfde dag heeft hij na een persoonlijk onderhoud met de pastoor hem met onmiddellijke ingang van zijn pastorale en bestuurlijke taken ontheven, in afwachting van de uitkomst van het strafproces. De pastoor zal ook nog voor de kerkelijke rechtbank verschijnen, hierbij zal de uitkomst van het strafproces bij de Rechtbank te Utrecht betrokken worden.

“Voor het vervaardigen van pornografische afbeeldingen en films van kinderen worden jonge, kwetsbare en weerloze mensen op afschuwelijke wijze misbruikt. Hiervan dragen zij vaak levenslang de gevolgen. Dit moet iedereen die deze afbeeldingen en films bekijkt, zich realiseren”, vindt de bisschop. “Zeker geldt dat voor een priester, die de evangelische opdracht moet uitdragen om op te komen voor de zwaksten – en daartoe mogen we ook de kinderen rekenen. Het gedrag van de pastoor heeft ons allen geschokt – niet het minst de parochianen van de Emmanuelparochie. Maar ook de parochianen van zijn vorige parochies hebben geschokt gereageerd op dit nieuws. Speciaal naar hen gaan dezer dagen mijn gebeden uit. De vragen en de gevoelens van afschuw die zijn gedrag bij hen oproept, kan ik mij levendig voorstellen. Ik bid dat God hun allen de kracht geeft die zij in deze moeilijke omstandigheden nodig hebben.”

Hoewel nog in afwachting van de definitieve uitkomst van de ingezette kerkelijke procedure heeft de bisschop op basis van de uitspraak van de meervoudige kamer van de Rechtbank van Utrecht besloten om de pastoor per direct te ontslaan als pastoor van de Emmanuelparochie. Hiermee is uiteraard nog niets gezegd over de uitkomst van de kerkelijke procedure.

De bisschop meldt dat het Aartsbisdom zich inspant om zo snel mogelijk een nieuwe pastoor te vinden voor de Emmanuelparochie. “Het zou namelijk niet goed zijn als deze geloofsgemeenschap met 11 kerklocaties het al te lang zonder priester zou moeten stellen”, vindt hij. “Tot er een opvolger voor de pastoor is gevonden, zal vicaris R.G.W. Cornelissen als waarnemend pastoor optreden en blijven de leden van het pastoraal team al het mogelijke doen om het pastoraat in de Emmanuelparochie optimaal doorgang te laten vinden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.